Levensduur accu elektrische fiets tegenvaller

Electrische fiets krijgt mogelijk meer vermogen.

Consument moet worden worden voorgelicht over de accu bij de aanschaf van een elektrische fiets.

De Fietsersbond meldt dat zij behoorlijk veel klachten ontvangen over de levensduur van de accu van een elektrische fiets. De consument die een elektrische fiets aanschaft wordt bij de aankoop vaak niet op de hoogte gebracht van de betrekkelijk korte levensduur van een accu. In sommige gevallen moet dit kostbare onderdeel soms al na een jaar of 3 worden vervangen.

De Fietsersbond is van mening dat een nieuwe batterij niet meer hoeft te kosten dan 300 euro maar omdat een nieuwe accu merkgebonden is brengt de fabrikant hiervoor meestal tussen de 500 en 600 euro in rekening. De meest voorkomende accu’s zijn die van Bosch en Shimano waarvan alleen al Bosch ‘leverancier is van rond de 80 procent van de accu’s.

Koude wintermaanden slecht voor accu

De Fietsersbond is van mening dat de consument beter moet worden voorgelicht over de dure accu’s. Tijdens de koude wintermaanden wordt een elektrische fiets soms lange tijd in een schuur geplaatst. Dit is voor de levensduur van de accu erg ongunstig.

Onderhoud van de accu

De website van RTLNieuws geeft nog enkele nuttige tips om de accu in goede conditie te houden. Ook in een vorig artikel op 50plusplein zijn nog tips te raadplegen.

1 Laad de accu niet telkens na elk ritje opnieuw op. Doe dit alleen als het nodig is.
2 Het is niet nodig om de accu helemaal op te laden.
3 Voorkom grote temperatuurverschillen. Een accu is erg gevoelig voor de temperatuur.
4 Raadzaam is om de accu af en toe even helemaal leeg te laten lopen.

Bron:
NOS / RTLNieuws

Aanbevolen artikelen