Dark Mode On / Off

Linkshandig, maar waarom?

links of rechtshandig

Links of rechtshandig

Onderzoekers van de Universiteit van Oxford hebben ontdekt dat links- of rechtshandigheid erfelijk is bepaald.

Een gen (LRRTM1) speelt waarschijnlijk een rol bij de voorkeur voor de linker- of rechterhand. Of iemand links- of rechtshandig is wordt bepaald door de taakverdeling in de hersenen.

De linker- en de rechterhersenhelft doen niet hetzelfde. Bij rechtshandigen worden spraak en taal bijvoorbeeld in de linkerhersenhelft verwerkt en emoties in de rechterhersenhelft. Bij linkshandigen is dat over het algemeen precies andersom.

Het door de onderzoekers ontdekte gen bepaalt welke delen van de hersenen zich met specifieke taken bemoeien.

De feiten:
Iets minder dan 10 procent van de mensen is linkshandig.
De mensapen hebben juist helemaal geen voorkeur voor linker- of rechterhand.
In de 19e eeuw werd linkshandigheid geassocieerd met criminaliteit.

In de tijd van het Schooltje Kollum, rond 1930, werden alle linkshandige kinderen gedwongen om rechts te schrijven, waardoor zij een belabberd handschrift ontwikkelden. Tegenwoordig weten we gelukkig beter: ook met links kun je vlot en netjes leren schrijven. Naar schatting is momenteel zo’n acht tot dertien procent van alle mensen linkshandig; dat zijn gemiddeld drie leerlingen per klas.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.