Dark Mode On / Off

Met deze 5 tips leert je (klein) kind fietsen

tips om je (klein) kind te helpen met te leren fietsen

Er is niet veel aandoenlijker dan een (klein) kind dat voor het eerst, zonder zijwieltjes wegfietst. Eerst nog wat wankel op zijn of haar kinderfiets, je houdt als ouder je hart vast, maar al snel is hij of zij uit het zicht verdwenen en fietst zoon of dochter zelfstandig naar school, de voetbalclub of muziekles. Met deze 5 tips leert je (klein) kind fietsen.

Nederland is een fietsland en we willen onze kinderen zo snel mogelijk op die tweewieler hebben. Het maakt ze vrij en zelfstandig. En datzelfde geldt voor ouders. Maar op welke leeftijd leert een kind nu eigenlijk echt goed fietsen?

Basisschoolleeftijd is moment voor de echte jongens- of meisjesfiets

Met deze 5 tips leer je je (klein) kind fietsen

Het hangt af van het karakter en de motoriek van het kind, maar meestal is de basisschoolleeftijd het moment om een echte meisjesfiets of een jongensfiets aan te schaffen voor dochter of zoon. Het echte fietsen is dan begonnen.

Raas met het kind niet direct een drukke weg op, maar neem de tijd om op een rustige plek het fietsen onder de knie te krijgen. Voor wie buiten de stad woont, is dat gemakkelijker dan in de stad. Kies in de stad een parkje of een terrein buitenaf. Er zijn voldoende plekken waar rustig geoefend kan worden. Bouw langzaam op naar fietsen op een drukker fietspad.

Een kind leert goed fietsen door:

-hem of haar vertrouwen te tonen. Constant roepen ‘kijk uit’ en ‘pas op’ werken niet stimulerend. Kies dan ook een oefenterrein waar het kind, als het valt, zich niet meteen bezeert.

-Om stabiel te kunnen fietsen is het belangrijk het kind te leren goed naar voren te kijken. Ook hier geldt weer, als je achter het kind staat en gaat roepen, is het al snel uit balans. Laat het kind zich goed kunnen concentreren op zijn eigen bewegingen op die fiets.

-Remmen is nog wel eens lastig. Kinderen vinden dat eng, omdat je dan iets ‘moet’. Dan moet je goed je balans kunnen houden. Leer het kind rustig te remmen.

-Als het remt, moet het kind goed met de voet op de grond kunnen staan. Het is daarom belangrijk een fiets op maat te hebben. Dan is de afstand tot de grond voor een kind goed te bereiken, zonder dat het uit balans raakt.

-Leer het kind regels. Niet alles tegelijk, maar hand uitsteken en goed om je heen kijken zijn belangrijk. De eerste tijd zullen jullie vooral samen fietsen, dus attendeer het kind ook vast op verkeersregels.

Let ook even op de juiste hoogte van het zadel want, goed afstellen fiets voorkomt ongemak

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.