Dark Mode On / Off

Minder gebruik auto door aanschaf elektrische fiets

Enschedese Fietsvierdaagse

Electrisch fietsen | De voordelen van een electrische fiets voor gezondheid en milieu.

Elektrisch fietsen maakt Nederlander gezonder

In opdracht van Gazelle is een onderzoek gehouden naar het gebruik van de elektrische fiets. Nederlanders fietsen graag en ons land heet dan ook niet voor niets Nederland, fietsland. Toch blijkt dat wanneer de afstand die men moet afleggen groter is dan 8,6 kilometer, toch maar voor de auto wordt gekozen. Wanneer men een elektrische fiets zou aanschaffen zal het gebruik van de auto aanmerkelijk beperkt worden. Gemiddeld wordt er een kwartier per dag gefietst met voornaamste reden, dat het goed is voor de gezondheid. Bij gebruik van een elektrische fiets is men bereid veel vaker op de fiets te stappen en de auto te laten staan. Ook worden er dan grotere afstanden afgelegd. Om het effect te meten in hoeverre de gezondheid hierbij gebaat is heeft men de fietscalculator ontwikkeld. Op www.gazelle.nl/fietscalculatoris nauwkeurig uit te rekenen hoeveel geld men bespaard door de fiets te nemen en hoeveel calorieën men hiermee verbruikt. Ook is de CO2-uitstoot af te lezen.
Spontane Proefritten
De elektrische fiets is de laatste jaren bijzonder populair en haast niet aan te slepen. Ondanks de enorme vraag naar deze fietsen, heeft 42 procent nog het idee dat deze meer bestemd zijn voor ouderen en mensen met een beperking. Om nog meer het gemak van de elektrische fiets te benadrukken, zijn er de laatste maanden overal Spontane Proefritten georganiseerd. Veel mensen stappen niet zo snel naar de dealer om een proefrit op de elektrische fiets te maken.Tijdens de proefritten heeft onderzoeksbureau Blauw de Effectmeting Elektrisch Fietsen uitgevoerd. Aan de hand van vragen, voor, tijdens en na het fietsen, werd de fietservaring gemeten. Aan het begin van de proefrit gaf 70 procent van de ondervraagden aan dat de elektrische fiets veel beter rijdt dan een gewone fiets. Na de proefrit was dit aantal opgelopen tot 90 procent en 60 procent overweegt serieus om een electrische fiets aan te schaffen.
Meer op de fiets
Wanneer een elektrische fiets is aangeschaft zal de Nederlander (nog) vaker gebruik maken van de fiets. Er worden grotere afstanden afgelegd en door toch regelmatig zelf mee te fietsen en in de buitenlucht bezig te zijn, zal Nederland in de naaste toekomst gezonder en duurzamer worden.

Onderzoek ‘De Fietsende Hollander’, uitgevoerd door Blauw i.o.v. Koninklijke Gazelle.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen