Dark Mode On / Off

Moederdag

moeder wordt verwend op moederdag

Moederdag | Moeder wordt in het zonnetje gezet op tweede zondag in mei.

Ter ere van het moederschap werd door Anna Jarvis uit West Virginia in 1908 de Moederdag bedacht. Moederdag staat al jaren in het teken van moeder die op deze dag extra wordt verwend. Een ontbijt op bed, cadeautjes en iedereen in het gezin zet zijn beste beentje voor om deze dag zelf de huishoudelijke klusjes te doen. Kinderen zijn op school al vaak dagenlang bezig geweest om een surprise te maken voor moeder.

Moederdag is inmiddels een traditie geworden maar toch werden ook bij de oude Grieken moeders al vereerd. Zo werd de moedergod Rhea vereerd tot de lenteriten. Ook in de Katholieke Kerk kent men al lange tijd de verering van Maria, moeder van Jezus.Op de vierde zondag in de Vastentijd wordt in het Verenigd Koninkrijk Mothering Sunday gevierd. Deze dag, in de aanloop naar Pasen, is een christelijke feestdag en is de basis van de Moederdag die vandaag de dag wordt gevierd. De kerkelijke achtergrond van deze dag is sinds 1644 niet meer van toepassing.

Moederdag kreeg in Amerika pas echt vorm nadat Anna Jarvis (1864-1948) uit Grafton in 1908 haar moeder Ann Reeves Jarvis wilde herdenken. Zij was degene die in de Amerikaanse Burgeroorlog de zogenaamde Mother’s Day Work Clubs organiseerde. Hulpbehoevende moeders werden voorzien van voedsel en medicijnen.

Dit concept werd door veel Amerikanen ondersteund en in 1914 werd door president Woodrow Wilson elke tweede zondag in mei uitgeroepen tot Mother’s Day, een nationale feestdag.Pas na de Eerste Wereldoorlog, rond 1925, werd Moederdag in Nederland een traditie.

Bron: Wikipedia
Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen