Dark Mode On / Off

Nieuwe televisie kopen, een hele opgave

nieuwe televisie kopen

Het kopen van een nieuwe televisie is tegenwoordig een hele opgave.

Het kopen van een nieuwe televisie is tegenwoordig een hele opgave. Tijdens een bezoek aan één van de vele multimedia winkels blijkt dat de keus nog veel moeilijker wordt dan we eerst dachten. Tientallen grote en kleine televisies in alle merken zijn opgesteld. De “ouderwets dikke” tv staat er vrijwel niet meer tussen. De één is nog platter dan de ander met of zonder meekleurende randen. Welk formaat past nu het beste bij jouw en in jouw interieur?

Ga niet in het wilde weg een keus maken voor de grootste tv. Let daarbij op de kijkafstand. Ligt deze tussen de 1 en 2 meter dan is een 26 inch wellicht een goede keus. De diagonale schermgrootte is dan 66 cm.

Ligt de kijkafstand tussen de 1.30 mtr en 2.60 mtr dan is 34 inch ofwel diagonaal gemeten, 86 cm een goede keus. Wanneer je verder van de televisie afzit, zo tussen de 2.10 mtr en 3.90 mtr dan komt een 55 inch in aanmerking, die is diagonaal gemeten 140 cm.

Momenteel is er met name de keus tussen LCD of Plasma. Ieder heeft zijn eigen voor-of nadeel. De LCD tv is verkrijgbaar in kleinere formaten. Wil je een grotere LCD dan is deze naar verhouding vrij duur. De DVD kwaliteit is vaak ook wat minder dan bij Plasma.

Let bij aanschaf van een LCD tv er vooral op wat de kijkhoek is. Deze is kleiner dan bij een Plasma tv. Het ligt er dus aan hoe schuin je voor de televisie zit.

Een Plasma tv heeft een grote kijkhoek en een goede DVD beeldkwaliteit. Plasma tv’s zijn erg dun maar zijn ook weer een stuk groter ( minimaal 94 cm-diagonaal )dan LCD tv’s. Plasma is duurder dan LCD maar de komende jaren zullen ook deze prijzen verder dalen.

Nieuw op de markt is de opkomst van SED televisie, wederom een platte breedbeeld. Uit eerste testen en ervaringen blijkt deze in alle opzichten superieur te zijn aan LCD en Plasma. Maar zoals altijd na het net op de markt komen, moet hier een flink bedrag voor neergeteld worden. Over 2 a 3 jaar zal deze pas echt betaalbaar zijn.

Zogezegd, de keus wordt er niet gemakkelijker op. Zoek de meest geschikte exemplaren en ga dan op internet de specificaties vergelijken. Kijk ook op websites als kieskeurig.nl of vergelijk.nl wat de ervaringen zijn van de door jou uitgezochte modellen. Dan na alle gedane moeite, alvast veel kijkplezier.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.