Omafiets niet alleen voor oma’s

fiets en e-bike van het jaar 2011

De Omafiets | Nog altijd populair

Wij Nederlanders fietsen. Ongeacht het weer stappen we vrijwel dagelijks op onze tweewieler om naar school of het werk te gaan. Eigenlijk wordt fietsen steeds meer gestimuleerd om flink in beweging te blijven. Welke fiets je hebt maakt niet uit. Toch steekt er nog altijd eentje met kop en schouders bovenuit: de omafiets. Hoe zit dat?

Na de loopfiets en de fiets met zijwieltjes volgt de grote-mensen-fiets en een van de meest populaire fietsen blijft de omafiets. Een klassieker die af en toe weer even trend is, en nooit uit het straatbeeld verdwenen is.

De omafiets is populair. Die fiets komt aan zijn naam, of eigenlijk aan haar naam, vanwege de makkelijke instap. Het is een aloud ontwerp dat in de loop der jaren niet of nauwelijks is veranderd. Geen nieuwe snufjes, gewoon een degelijke en vooral eenvoudige fiets.

Kenmerken: een kettingkast met lakdoek, dichte jasbeschermers, terugtraprem en een hoog stuur waardoor je rechtop zit. Eigenlijk heeft de fiets tegelijk een oubollig en stoer uiterlijk, waardoor deze het nog altijd goed doet. Ook onder jongeren.

Omafiets werd gepimpt met wollen draden

De fiets kreeg de naam omafiets in de jaren zeventig van de vorige eeuw. Toen was de fiets nog meer populair en menig scholier en student fietste er dagelijks mee naar school en college. Zelfs als je weet dat er ook een opafiets is, met een stang in het frame, was toch de omafiets het meest gezien.

In die jaren was het zelfs een trend om de fiets te pimpen door tussen de spaken door draden te spannen waardoor de fiets letterlijk kleur kreeg. Het leek alsof er een compleet breiwerk in de wielen zat. Dat zou je tegenwoordig een Bohemian style fiets noemen.

Ondanks de meisjesfiets en banaan-fiets

Wie als kind een meisjesfiets 12 inch had, met eveneens een makkelijke instap als beginner, stapt makkelijk over naar de omafiets. In een tijdperk waarin mountainbikes, hybride fietsen, e-bikes en zelfs een banaan-fiets tot de keuze behoren, mag het een prestatie van de omafiets zijn dat deze nog altijd zo geliefd is.