Dark Mode On / Off

Omgaan met de overgang

De overgang

De overgang | Met een gezonde leefstijl kun je de klachten verminderen.

Iedere vrouw krijgt ermee te maken: de overgang. Een periode waarin vele lichamelijke veranderingen plaatsvinden. Voor de één is het ingrijpender dan voor de ander, maar het is altijd een proces waarin de hormoonhuishouding een poosje van slag is. Hierdoor ontstaan gemakkelijk de welbekende opvliegers en andere klachten, waar u niet op zit te wachten. U kan het gevoel hebben de grip over uw lichaam te verliezen. Gelukkig kunt u zelf met uw voeding en leefstijl de klachten helpen verlichten.

Wat gebeurt er allemaal?

Rond het 50e levensjaar van een vrouw raakt de voorraad eicellen langzaam op. Vanaf de menopauze, de laatste menstruatie, is een vrouw niet langer vruchtbaar. Tijdens de overgang neemt de hoeveelheid oestrogeen (vrouwelijk hormoon) in uw lichaam langzaam af. Het slijmvlies van de vagina wordt dunner en de zuurgraad neemt af. Deze veranderingen kunnen zorgen voor een onregelmatige menstruatie, hoofdpijn, nachtzweten, urineverlies blaasontsteking, verminderd libido en opvliegers.

De invloed van leefstijl

Uw leefstijl is medebepalend voor overgangsklachten. Roken, stress en overgewicht zorgen voor meer opvliegers. Met een gezonde leefstijl kunt u de klachten verminderen. Zo verlicht u met extra beweging en rust uw menstruatieklachten. Rust kunt u nemen door te mediteren of op tijd naar bed te gaan. Verder kunt u zich voorbereiden op eventuele opvliegers, door verschillende laagjes te dragen. Zo kan u tijdig iets uittrekken, mocht de warmte toeslaan.

Verminder klachten met  uw voeding

Uw voeding speelt ook een belangrijke rol bij de overgang. Bepaalde voeding kan mogelijk de klachten doen toenemen. Voedingsmiddelen die hiermee in verband worden gebracht,  zijn alcohol, thee, koffie, suiker, rood vlees en pittige gerechten. Producten die de klachten zouden verminderen, zijn  groente, fruit, soja, knoflook, rode klaver, granen, zaden en noten. Door hier op te letten, kunt u wellicht uw klachten wat verzachten. Blaasontsteking kunt u tegengaan met veel water drinken, vitamine C en Cranberry.

Overgang en vitamines

Vanaf 50-jarige leeftijd verandert ook de vitaminebehoefte bij vrouwen. Er is meer vitamine D nodig, voornamelijk om de botten gezond te houden. De Gezondheidsraad adviseert daarom een dagelijkse aanvulling door middel van een supplement. Tijdens de overgang is de botafbraak tijdelijk verhoogd. Naast vitamine D is calcium essentieel om gezonde botten te behouden. Ook beweging is hierbij van belang. Door te zorgen voor een gezonde leefstijl en voldoende vitamines en mineralen, komt u fit de overgang door!

Benieuwd of u voldoende calcium en vitamines binnen krijgt? Doe dan nu de Fit for Me voedingstest op www.fitforme.nl

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen