Dark Mode On / Off

Ontslagen, ondanks alle ervaring

Ontslagvergoeding | Naast alle plichten die op je afkomen heb je zeker ook rechten.

Dat werkervaring en leeftijd geen garantie is voor behoud van werk zien we tegenwoordig steeds vaker. Met name voor de 50-plusser komt ontslag hard aan, mede omdat het vinden van een nieuwe baan op latere leeftijd, niet gemakkelijk is. Hoe gaat het verder als je zelf te maken krijgt met ontslag? Naast alle plichten die op je afkomen heb je zeker ook rechten. Hoe zit het bijvoorbeeld met een ontslagvergoeding?

Welke wijzigingen in het ontslagrecht komen er?

Tot en met 30 juni 2014 werd een ontslagtoets door de kantonrechter beoordeeld. Vanaf 1 juli 2014 wordt de ontslagtoets echter door het UWV beoordeeld. Het UWV bekijkt of het ontslag terecht is.

Ben je het niet eens met het ontslag dan kun je altijd nog de rechter inschakelen. De rechter kan bij onterecht ontslag een ontslagvergoeding toekennen. Je ontvangt niet langer een maandsalaris per gewerkt dienstjaar maar maximaal een half maandsalaris per dienstjaar met een maximum van bruto € 75.000.

De WW-uitkering zal maximaal 24 maanden zijn, waarvan de uitkering de eerste 12 maanden loongerelateerd is en de laatste 12 maanden zal de uitkering 70% van het wettelijk minimumloon bedragen.

Bij onvrijwillig ontslag heb je daarnaast recht op een vergoeding voor scholing, een zogeheten transitiebudget. De vergoeding geldt ook als je hebt gewerkt op een tijdelijk contract van minimaal één jaar. Een kwart maandsalaris per gewerkt dienstjaar is beschikbaar voor scholing. Hiervoor geldt een maximum van vier maandsalarissen.
Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.