Dark Mode On / Off

Openhaard is geen allesbrander

open haard geen allesbrander

Openhaard of houtkachel | Alleen goed gedroogd hout gebruiken.

Wellicht wordt de openhaard of houtkachel op koude dagen wat extra ontstoken. Al is het alleen maar om dat het gezellig is maar ook voor wat extra warmte zorgt. Blijf er wel aan denken dat wanneer je hout stookt hierbij schadelijke stoffen vrijkomen en om dat zoveel mogelijk te beperken zijn een paar maatregelen beslist noodzakelijk.

Gooi niets anders in de openhaard dan hout dat hiervoor geschikt is. Niet alle hout kan zomaar in de haard worden gegooid. Nat hout is erg schadelijk voor het milieu en veroorzaakt ook eerder een schoorsteenbrand. Bovendien voor de warmte hoef je het ook niet te doen want nat hout geeft minder warmte af dan droog hout. Gebruik hout dat minstens één tot twee jaar lang onder een afdak heeft gelegen en goed droog is. Om dit te herkennen sla dan eens twee stukken hout tegen elkaar aan, geeft het een galmend geluid dan is het droog. Ook is het zichtbaar, de schors zit dan los en er zitten ischeuren in het hout.

In een openhaard of houtkachel moet je nooit geen hout gooien welke is geïmpregneerd, gebeitst of geverfd. Ook muliplex, spaanplaat en sloophout horen niet in een openhaard. Je zou denken dat openhaard blokken juist wel bestemd zijn voor een openhaard maar ook deze zijn hiervoor niet bestemd. De blokken bevatten paraffine en zaagsel en zijn slecht voor het milieu.

Aanmaken openhaard

Om de openhaard aan te steken kun je het beste eerst losse houtjes of aanmaakblokjes gebruiken. Begin met enkele stuks en wanneer het éénmaal begint te branden doe je er steeds iets meer en grotere blokken op. Een openhaard heeft voldoende luchtafvoer nodig. Een centrale ventilatie in de woning of een afzuigkap zijn er mogelijk de oorzaak van dat een openhaard minder goed trekt. Zorg voor een goede aparte luchttoevoer.

Kleur van de rook

De rook die uit de schoorsteen komt moet wit of bijna kleurloos zijn. Dit is een teken van een goed verbrandingsproces. Ventileren is ook erg belangrijk wanneer de openhaard of houtkachel brandt. Zorg dat een raampje of deur op een kiertje staat.

Uitmaken openhaard

Ga niet zelf een openhaard uitmaken maar laat deze uitbranden. Wanneer je een openhaard vroegtijdig zelf uitmaakt komen veem schadelijke stoffen vrij. Bedenk wanneer je weggaat of naar bed wilt, vroegtijdig de openhaard te laten uitbranden.

Overlast

Buren en omwonenden kunnen best veel last hebben van een openhaard. Om dit te beperken, stook dan niet bij mistig weer of wanneer er te weinig wind staat.

Bron: Gezondheid.be

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.