Dark Mode On / Off

Oppassen; het moet wel leuk blijven

oppassen moet leuk zijn

Tips om op een gezellige manier te kunnen oppassen op kleinkinderen

Als grootouder is er natuurlijk niets leuker dan oppassen op je kleinkind(eren). Althans…. als alles goed gaat. De oppas-sessie kan ook snel veranderen in een oppas-drama met huilende, dreinerige kindjes. Op zo’n drama zit je uiteraard niet te wachten. Daarom enkele tips om het gezellig te houden als je oppast:

  • Elk kind heeft een eigen dagritme. Opstaan, eten, spelen, tussendoortje, spelen, eten, slapen, etcetera. Laat de ouders van het kind het dagritme opschrijven zodat je hetzelfde ritme kunt aanhouden. Zo komt het kind niet voor verrassingen te staan waardoor het lekkerder in zijn/haar velletje zal zitten.
  • Kinderen vinden het heerlijk om een eigen plekje te hebben. Liefst een beetje afgezonderd en voorzien van speelgoed. Als het kind uit zichzelf onder de tafel kruipt en daar gaat zitten spelen, is dat zeker een signaal dat het behoefte heeft aan ruimte voor zichzelf. Richt een klein speelhoekje in, bijvoorbeeld in de hoek van de kamer.
  • Zet op een vaste plek in je huis een doos met speelgoed en eigen spulletjes van je oppaskindje. Als het kindje dan komt, weet het precies waar het “zijn” speelgoed kan vinden en voelt het zich sneller thuis.
  • Bedenk een “project” om samen met het kind aan te werken. Denk bijvoorbeeld aan het zelf maken van een vogelhuisje of een kijkdoos of een hele grote puzzel.
  • Kleine kinderen zijn snel tevreden en vinden het geweldig als ze je mogen helpen. Laat het kind dus helpen in het huishouden. Geef het een doekje als je afstoft, laat het zelf de plantjes water geven en laat het de stofzuiger duwen als jij aan het zuigen bent. Het kind zal hiervan genieten!
  • Ga met je kind naar de bibliotheek, videotheek of speluitleen.
  • Leg samen met het kind in je tuin een eigen tuintje aan.
  • Bron: senioren.rubriek
Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.