Dark Mode On / Off

Paasvuren en hun oorsprong

hoogste paasvuur in ons land

Paasvuur | Record van meer dan 18 meter hoog paasvuur in Espelo

In een groot deel van Europa worden op 1e en 2e Paasdag paasvuren aangestoken. Hout, stro en andere natuurlijke materialen worden op bulten van soms wel tientallen meters hoog gelegd en in brand gestoken.

Het maken van paasvuren is een oud gebruik dat vermoedelijk een christelijke oorsprong heeft. In de 17e eeuw probeerde de Protestantse kerk in Nederland deze traditie te beeindigen maar dat lukte niet. Aan het einde van de vorige eeuw waren er met name milieubewegingen die de overheid probeerde te bewegen paasvuren te verbieden.

Het wereldrecord van de grootste geheel met de hand gebouwd paasvuur staat op naam van de Holtense buurtschap Espelo met een hoogte van ruim 18 meter kaphout van de Holterberg.

Vrijwel ieder wordt op 1e Paasdag  in Espelo het grootste paasvuur ter wereld ontstoken.

www.paasvuurespelo.nl

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.