Dark Mode On / Off

Proef met verwarmde fietspaden

Een paard op het fietspad

Verwarmde fietspaden | Geen gladheid meer door sneeuw en ijs

Om fietspaden in de toekomst sneeuw- en ijsvrij te houden worden er in de gemeente Zutphen en in de provincie Utrecht proeven genomen met verwarmde fietspaden. Veilig Verkeer Nederland en de Fietsersbond zijn erg ingenomen met de aangekondigde plannen. Verwarmde fietspaden zullen er zeker toe bijdragen dat er tijdens de winterperiode duizenden minder gewonden zullen vallen als gevolg van gladheid.

Het Advies- en ingenieursbureau Tauw  onderzoekt momenteel de mogelijkheden om fietspaden te kunnen verwarmen. Men wil via Warmte Koude Opslag (WKO) de warmte in de zomermaanden opslaan om deze in de winterperiode te kunnen gebruiken. Het asfalt zal daardoor in de zomer koeler worden en in de winter juist warmer. De laatste jaren is het systeem van warmteopslag al veelvuldig toegepast in woningen, kantoren en ondermeer in kassencomplexen. Een ander bijkomend voordeel van verwarmde fietspaden is dat er minder strooizout gebruikt zal worden. Uiteraard moet er flink geinvesteerd worden om fietspaden te verwarmen. Anderzijds levert het een groot aantal minder gewonden op, dus minder zorgkosten én minder gebruik van strooizout, dus ook minder vaak asfalteren.

Bron: De Telegraaf

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen