Dark Mode On / Off

Prostaatonderzoek wel of niet doen

Prostaatonderzoek | Enkele symptomen die kunnen wijzen op prostaatkanker en het nut van de PSA-test.

Prostaatkanker is de meest voorkomende kankersoort bij mannen  Veel mannen vragen zich dan ook af of ze wel of geen prostaatonderzoek zullen doen.

Enkele symptomen die kunnen wijzen op prostaatkanker:

  • In het beginstadium: geen klachten. In veel gevallen geeft prostaatkanker zelfs nooit klachten en hoeft het ook niet altijd behandeld te worden.

Problemen met plassen: pijn bij plassen, moeite met plassen (de plasbuis loopt door prostaat en wordt afgekneld), bloed in urine.Verandering in sperma. De prostaat produceert het grootste gedeelte van het sperma. Bij prostaatkanker kan de kwaliteit en kwantiteit van het sperma veranderen. Ook kan er bloed in het sperma aangetroffen worden.

  • Problemen met stoelgang. Als de kanker dusdanig gegroeid is dat deze tegen de endeldarm gaat drukken kan deze de doorgang van de ontlasting bemoeilijken.

Pijn in botten. Als de prostaatkanker uitgezaaid is naar de botten kan dit hier pijn veroorzaken.Pijn in lymfklieren. Als de prostaatkanker uitgezaaid is naar de lymfklieren kan dit ook pijn veroorzaken.

Bij de huisarts kun je een zogenaamde PSA-test laten uitvoeren. De test spoort prostaatkanker in een vroeg stadium op. Echter veel huisartsen zijn er niet voor om iedereen zo maar te testen. Op de website prostaatwijzer.nl staat een vragenlijst, die nadat je hem hebt ingevuld, je kans op prostaatkanker bepaalt.

Neem bij symptomen van prostaatkanker contact op met de huisarts. De wijzer is bedoeld voor mannen tussen de 55 en 75 jaar en is ontwikkeld door het Erasmus Medisch Centrum.

Aanbevolen artikelen