Dark Mode On / Off

Schotse Hooglanders | De grote grazers in Nederland

schotse hooglander een prachtig beest

Op veel plaatsen in ons land zien we de Schotse Hooglanders grazen. Prachtige beesten, die al grazend een gebied onderhouden. Meestal zijn deze dieren wel onschuldig en doen ze geen kwaad maar het is wel raadzaam om altijd op je hoede te zijn en gepaste afstand te bewaren. Blijf minstens op een afstand van 25 meter, loop er niet tussendoor en denk eraan dat je op sommige plekken de hond niet mee mag nemen maar in ieder geval altijd aangelijnd houdt. De meeste gebieden waar ze grazen zijn door de Vereniging Natuurmonumenten wel afgerasterd of er staan wel borden met waarschuwingen. Neem de regels in acht.

Sommige ongelukken die zich hebben voorgedaan met de runderen zijn aan de bezoekers zelf te wijten doordat er werd gegooid met stokken of stenen. De kuddes waarlangs wandelaars rustig en vaak langs lopen zijn iets meer gewend aan publiek dan de kuddes die grazen in rustige gebieden.

Het is altijd raadzaam de dieren met rust te laten en natuurlijk niet proberen te aaien. Bedenk wel dat betreden van een gebied met Schotse Hooglanders, op eigen risico is.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.