Dark Mode On / Off

Stedentrip Sevilla | Stad met een grote geschiedenis

stedentrip sevilla

Stedentrip Sevilla | Stad met een grote geschiedenis, flamenco-dans en tapas.

De vierde grootste stad van Spanje is Sevilla, tevens de hoofdstad van Andalusië. Een stedentrip naar Sevilla is vooral in het voorjaar een belevenis. Door de gehele stad ruik je heerlijke geur van sinaasappel- en palmbomen. In de stad kom je nog overal de sporen tegen van de tijd dat de Moren zich hier hadden gevestigd maar ook vele andere volkeren hebben hier hun geschiedenis achtergelaten. Sevilla is een bolwerk van geschiedenis, kunst, folklore en architectuur. De stad is één en al Spaans en ook dat zie je aan de veelheid van tapasbarretjes overal in de stad. De inwoners van Sevilla maken hier gretig gebruik  van, het is een gewoonte die hoort bij het leven en wonen in Sevilla.

Het monument “La Giralda”, het bekendste monument van de islam, roept herinneringen op aan de vroege geschiedenis toen de stad nog werd bevolkt door Mohammedanen. Deze klokkentoren van de kathedraal, met een hoogte van 97 meter, is te beklimmen voor een fantastisch uitzicht over de stad en de Real Alcazar. Nadat de Moren de stad hadden verlaten werd deze overgenomen door christenen. Veel moskeeën zijn toendertijd omgebouwd tot kerken en kloosters. De grote kathedraal van Sevilla is dé bezienswaardigheid van de stad, mede door het graf van Columbus, de koninklijke kapel en het grote altaar. De kathedraal behoort tot één van de grootste ter wereld en bij binnenkomst, de afmetingen, het interieur, de veelheid aan kunst en kapellen, zijn overweldigend.

Real Alcazar

Een uniek bouwwerk dat ooit het verblijf was van de heersers in deze streek. Dit koninklijk paleis is het onderkomen geweest van de vele verschillende bevolkingsgroepen, Dit is duidelijk terug te zien aan de kunstwerken en de vele verschillende bouwstijlen. Voor een uitgebreid bezoek moet je zeker enkele uren uittrekken. Koop bij de entree een audiogids voor een goede beschrijving van de belangrijkste plaatsen.

De stad

Uiteraard is Sevilla bekend geworden van zijn flamenco dansen. Niet verwonderlijk want de dans vindt zijn oorsprong in deze streek. De stad zelf is een gezellige stad met vele winkeltjes en restaurantjes. Wil je een niet te grote wandeling maken door de stad ga dan naar het oude centrum “El Cento”. Op korte afstand van elkaar vind je mooie pleintjes, terrassen en vanzelfsprekend de tapasbarretjes. Veel van de bezienswaardigheden liggen hier dichtbij elkaar. Om tot rust te komen kun je eéén van de vele parken of tuinen gaan bezoeken. Middenin de toch drukke stad zijn deze,veel in Arabische stijl aangelegd, een oase van rust.

Bezienswaardigheden:

Alcazar

De Alcazar werd in 913 in opdracht van Abd Al Ramán III gebouwd en later werd het de woonplaats van vele koningen. Het is één van de oudste koninklijke residenties in Europa. Alcazar is het beste voorbeeld van de Mudéjar architectuur.

Kathedraal Giralda

De kathedraal bestaat uit verschillende gebouwen en is het meest spectaculaire monument in de stad. De kathedraal werd in de vijftiende en zestiende eeuw in gothische stijl gebouwd bovenop de resten van een moskee.

Santa Cruz

Dit is het vroegere Joodse deel van de stad en het vertegenwoordigt alles dat typisch Andalusisch is. Je vindt er de belangrijkste bezienswaardigheden (Kathedraal, Giralda, Alcazar). Het is een wijk met witte, smalle straatjes, mooie patio’s en veel bloeiende bloemen. Eén van de mooiste gebouwen in deze wijk is het Hospital de los Venerables Sacerdotes. Santa Cruz is bovendien een zeer levendige wijk met talloze tapasbars. In het zuidelijke deel van deze wijk kun je tenslotte heerlijk slenteren in de Jardines de Murillo, die grenzen aan de tuinen van het Alcazar.

Triana

Triana heet ook wel de Zigeunerbuurt, welke je vind aan de westoever van Guadalquivir. Deze wijk is de bakermat van beroemde stierenvechters, zeelieden en flamenco artiesten. Het is nog altijd een arbeiderswijk, met smalle straten vol met mooie bloemen en een voelbaar onafhankelijke levensstijl. De wijk is van oudsher beroemd om het pottenbakken en de tegel- en keramiekproductie en is sinds 1852 verbonden met het centrum van Sevilla door de Puente de Triana. Aan deze kant van het water zijn talrijke cafés en bars te vinden (Calle Betis) met felgekleurde gevels aan smalle straatjes.

Bron: o.a. Cityzapper

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.