Dark Mode On / Off

Te hoog cholesterol heeft meerdere oorzaken

De oorzaak van een te hoog cholesterol kan veroorzaakt worden door een ongezonde manier van leven maar ook erfelijkheid kan een rol spelen. In veel gevallen is een hoog cholesterolgehalte te wijten aan overmatig alcoholgebruik, roken of vet eten. Ongeveer één op de zes Nederlanders heeft last van een te hoog cholesterol. Toch zijn er ook zo’n 160.000 mensen die erfelijk belast zijn. Een niet goed functionerende lever zorgt voor een teveel aan cholesterol en vet in het bloed. Door het gebruik van de juiste medicijnen kan het cholesterolgehalte bij hen weer op een normaal niveau terecht komen. Meer informatie is ook te vinden op www.bloedlink.nl

Wat is nu wel of niet goed voor je cholesterol?

Bewegen, groente en fruit, noten en vette vis, olijfolie en een enkel glaasje rode wijn (niet meer dan 2 per dag) dragen bij aan een goed cholesterolgehalte. Probeer je gewicht op peil te brengen of te houden.

Wat is niet goed?

Voorkom zoveel mogelijk stress. Gebak, koek en chips zijn niet aan te raden. Voorkom ook het eten van vet vlees, volle melk en volvette kaas. Ook harde boter en hard frituurvet zijn boosdoeners. Roken is evenals overgewicht erg slecht om je cholesterol op een aanvaardbaar niveau te krijgen.

Goed en slecht cholesterol

Ons lichaam heeft wel degelijk cholesterol nodig als bouwstof voor cellen, hormonen en gal. Vaak wordt gedacht dat cholesterol via onze voeding in het lichaam komt maar het grootste gedeelte wordt aangemaakt in onze lever. Het goede cholesterol noemen we het HDL en het slechte cholesterol wordt LDL genoemd. Het HDL zorgt voor de afvoer van overtollig cholesterol naar de lever. Bij het LDL gebeurt dit niet. Ophopingen in de wanden van de bloedvaten zijn het gevolg. Het dichtslibben ervan kan een beroerte of hartinfarct veroorzaken.

Hoe verlaag je je cholesterol

Wie rookt kan beter direct stoppen. Het effect is dan al na een paar maanden te merken. Het HDL komt weer snel op een goed peil en de kans op hart- en vaatziekten wordt aanmerkelijk kleiner. Ook voldoende beweging, geen of weinig alcohol en zo min mogelijk verzadigde vetten eten, dragen bij aan een goed cholesterol.

De Nationale Cholesterol Test

Op veel plaatsen in heel het land kan men geregeld zijn cholesterolgehalte laten meten. Dit is een initiatief van verschillende ministeries, gemeenten, maatschappelijke organisaties en bedrijven. Ook bij 300 filialen van de Service Apotheken kan men vaak terecht voor een gratis cholesteroltest.

Bron: www.nationalecholesteroltest.nl

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen