Dark Mode On / Off

Thee uit de fabriek

alles over thee

Alles over thee, van zwart tot wit

De verschillende theesoorten waaronder zwarte en groene thee ontstaan doordat ze op verschillende manieren worden bewerkt.

De bewerkingsprocessen voor:

Zwarte thee
De thee wordt na het plukken uitgespreid op roosters. Door de warmte verwelkt het blad vanzelf. Het blad wordt daardoor zacht en soepel en kan worden gerold. De theebladen worden vervolgens gebroken of gekneusd zodat het bladsap vrijkomt. Het fermentatieproces is begonnen en de roodbruine kleur ontstaat. Het karakter van de thee wordt bepaald door de duur van de fermentatie. Daarna wordt het blad gedroogd.

Groene thee
Direct na het plukken wordt het theeblad door stoom verwarmd. De sappen kunnen niet meer fermenteren. De kleur blijft daardoor groen en de werkzame stoffen blijven behouden. Kneuzen, rollen en drogen van het blad kan op verschillende manieren gebeuren, waardoor de smaak steeds anders is.

Witte thee
Een zeldzame en dure theesoort, afkomstig uit China. Het blad wordt bij lage temperatuur gestoomd om fermentatie tegen te gaan. Het blad wordt alleen gedroogd. De struiken groeien op de top van de berg Drum waar de wolken bijna altijd mist veroorzaken. De thee kan eens per jaar (in de lente) worden geplukt.

Wil je meer weten over thee? In het Groningse Houwerzijl vind je een oude theefabriek waar je wel 200 soorten thee kunt drinken. Meer info: www.theefabriek.nl

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.