Tuintips Februari | De opening van het tuinseizoen.
- Bomen en struiken kunnen nu worden geplant (tenzij het vriest);
- Borders en gazon kunnen worden bemest;
- Struiken en bomen mogen deze maand worden gesnoeid (let op niet alle soorten!);
- De balkon- en kuipplanten een klein beetje water geven;
- Kuipplanten die binnen overwinteren meer licht geven;
- Planten in te krappe potten verpoten;
- Is het nog glad buiten, strooi dan niet met zout;
- Uitgebloeide bloemen van winterbloeiers verwijderen;
- Onkruid weghalen.
FEBRUARI
Het kan in februari nog behoorlijk vriezen. Het is immers de maand waarin de meeste Elfstedentochten zijn verreden. Toch wordt de maand februari gezien als de opening van het tuinseizoen.
Als het niet meer vriest kunnen de handen uit de mouwen!
Algemeen
Onkruid verwijderen en de tuin bemesten.
Takken en bladeren verwijderen en indien nodig de grond verbeteren. Laat takken en bladeren wel liggen zolang het vriest.
Planten
Groenblijvende heesters en planten die het blad hebben verloren kunnen ondanks nachtvorst worden geplant of verplant. Laat de wortelkluit niet uitdrogen!
Gazon
Het gazon heeft nu vooral rust nodig. Is het gazon erg nat prik dan met een hooivork wat diepe gaten in het gras. Het water kan dan beter weg. Bestrijd mos door wat ijzersulfaat te strooien.
Snoeien
Bladverliezende heesters en klimplanten alleen snoeien als het niet meer vriest. Bomen die bloeden, zoals de esdoorn en de berk pas snoeien als ze zijn uitgelopen.
Vijver
Vissen in de vijver? Hak dan nooit een gat in het ijs, het betekent vaak het einde van de vissen. Haal sneeuw altijd van het ijs zodat de vijver voldoende licht krijgt.
Binnen
Bloeiende bollen brengen het voorjaar in huis. Een mooie vaas met narcissen of blauwe druifjes in een pot, de voorbode van de lente.
Bron: Bakker België