Dark Mode On / Off

Tuintips Oktober

Tuintips Oktober

Oktober | Nu planten is in het voorjaar genieten van bloeiende bollen

Wilt u in het voorjaar genieten van bloeiende bollen? Dan is oktober het moment om ze te planten. Er zijn tegenwoordig volop botanische varianten die u gewoon het hele jaar in de grond kunt laten en als u die vorige jaar hebt geplant hoeft u daar natuurlijk niets meer aan te doen. In dat geval hoeft u alleen wat aan te vullen. Niet-winterharde bollen moeten wel uit de grond gehaald worden. U moet ze bewaren bij ongeveer 5-10 graden. Houd ze goed droogt, zodat ze niet gaan schimmelen.

Het gras
Als u in de tuin ook een gazon hebt dan blijft u het gewoon maaien, want het gras groeit door totdat het ongeveer 4 graden boven nul is. Zet de grasmaaier wel iets langer, zodat het gras beter tegen de vorst kan.

Vaste planten die niet winterhard zijn
Vaste planten die niet tegen nachtvorst kunnen en die in een plantenbak staan moeten nu naar binnen.

De dakgoot
Het is goed om de dakgoot nu schoon te maken, omdat die waarschijnlijk vol met bladeren is geraakt. Als u dan toch op de ladder staat kunt u klimop verwijderen die onder het dak wil kruipen.

Eenjarigen vervangen
Maak de bakken met uitgebloeide eenjarige planten leeg en vervang ze (met nieuwe aarde) door violen of andere planten die het nog goed doen in de herfst.

Frambozen snoeien
Hebt u frambozen? Knip dan als de bladeren eraf gevallen zijn de stengels die dit jaar vruchten hadden tot bij de grond af. De jonge scheuten laat u zitten. In het voorjaar haalt u daar dan weer de minst goede van weg.

Groenblijvende heesters
Wintergroene heesters mogen ook in oktober geplant worden. Dat is de laatste gelegenheid want daarna moet u weer wachten tot april.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen