Dark Mode On / Off

Turkse Alanya, zeer geliefde badplaats

Alanya, zeer geliefde badplaats

Alanya is de laatste jaren uitgegroeid tot één van de belangrijkste toeristische plaatsen van Turkije.

Ooit de belangrijkste havenstad van de Seldjoeken, nu omschreven als het Miami van Turkije. Hier liggen de mooiste zandstranden van Turkije, welke kilometers lang zijn. Alanya is dan ook de laatste jaren uitgegroeid tot één van de belangrijkste toeristische plaatsen van Turkije. Vanwege het subtropische klimaat, komen er in de winter ook steeds meer toeristen. Bij de haven krioelt het ’s avonds van de mensen. Hier is het altijd gezellig vanwege de vele restaurantjes en barretjes die Alanya rijk is. Hoog boven Alanya ligt een gigantische burcht die ’s avonds sfeervol verlicht is.

Alanya is een zeer drukke badplaats. Hoog boven de stad ligt een grote burcht, die al van ver te zien is. Langs de lange promenade is het een aaneenschakeling van middelgrote en kleine accommodaties. In het oude centrum zijn er zeer veel winkeltjes, waaronder lederwarenzaken, souvenirwinkeltjes en kleine supermarkten. In het hoogseizoen is het hier zeer levendig en kan het zelfs lawaaiig zijn.

De zandstranden van Alanya zijn gedeeltelijk bedekt met fijn grind en kiezels. Verder in zee liggen er kiezels en keien op de rotsachtige bodem. Het strand wordt op sommige plaatsen onderbroken door rivierbeddingen die in zee uitmonden.Er zijn mogelijkheden tot het huren van ligbedden en parasols. Tevens zijn er douches, toiletten, kleedcabines en ca. 25 strandbarretjes.

Rode Toren

Bij de haven staat de Rode Toren. Deze opvallende acht-hoekige toren is gebouwd in 1225 en was een belangrijk verdedigingswerk voor de nabij gelegen Seldjoekse scheepswerf waar oorlogsschepen werden gebouwd en gerepareerd. De werf is vandaag de dag nog steeds in gebruik.

De Burcht

In de 13de eeuw was Alanya de belangrijkste haven van het Seldjoekse Rijk. Om dit goed te verdedigen werd er een gigantische burcht gebouwd. Het geheel bestond uit maar liefst 140 torens, omringd door een muur van 6500 meter lengte.

Atatürk-museum

Atatürk, de stichter van de Republiek Turkije, heeft hier in 1935 één nacht geslapen. Het bezoek had weinig historische waarde, maar het museum geeft een goed beeld van het leven in Turkije in de jaren dertig.

Druipsteengrotten

Bij Alanya liggen een aantal mooie grotten die het bezoeken zeker waard zijn. De bekendste is de Damlatas-grot. Deze grot is bekend om zijn stalactieten, waarvan sommigen wel 15 meter hoog zijn. De grot bestaat uit twee zalen, en de lucht hier is bijzonder heilzaam voor astma-patiënten. Andere grotten zijn de Blauwe grot, de Piratengrot en de Grot van de geliefden.

Bron: turkijeplaza.nl

Aanbevolen artikelen