Dark Mode On / Off

Uw eigen open haard

In de loop der jaren is er veel veranderd t.a.v. de open haard

De voorloper van de open haard werd al duizenden jaren geleden gevonden in het onderkomen van de mens.

Een plaats waar vuur werd gemaakt, met erboven een gat in het dak om de rook af te voeren. Dit vuur diende in de eerste plaats om zich te warmen, maar ook als lichtbron. Bij het veranderen van het type onderkomen, van holen naar hutten en huizen, bleef deze manier van warmtevoorziening, voedselbereiding en verlichting nog een hele tijd bestaan.

Daarom is het niet verwonderlijk, dat er regelmatig hele dorpen afbranden, als er weer eens een houten huis vlam had gevat. Pas in de Middeleeuwen werd het verplicht een schoorsteenkanaal te bouwen. Erg prettige warmte gaven deze vuren niet, je rug bleef ijskoud en van voren leek het of je geroosterd werd.

Sinds die tijd is er veel ten goede veranderd. Ieder huis heeft tegenwoordig een goede verwarmingsinstallatie en in de meeste gevallen is de open haard een soort (centrale) plek voor gezelligheid geworden.

Kies de juiste plaats
Bij het bouwen van een woning moet worden uitgegaan van de leefbaarheid. Kijk eerst waar je de basiselementen moet plaatsen. Kies dus eerst:

De juiste plaats van de televisie.
De juiste plaats van de open haard.
De juiste plaats van de televisie t.o.v. de open haard.

Met wat fantasie kun je je voorstellen, wat er fout kan gaan: de open haard staat bijvoorbeel op een verkeerde plaats. Bij een open haard, precies tegenover een toegangsdeur, is het plaatsen van een zithoek onmogelijk.

Let ook op de afmetingen van de openhaard en schouw, een grote openhaard oogt al snel kolossaal in een kleine kamer.

Bron: typisch wonen