Dark Mode On / Off

Verwen jezelf met kasjmier

Waarom kiezen voor kasjmier?

Hul jezelf in de zachtste, warmste en mooiste wol die er bestaat: kasjmier. Een prachtige trui of sjaal, of een comfortabele deken of dekbed bijvoorbeeld. Het is niet goedkoop, maar wel luxe en chique en bovendien weer helemaal in de mode. Kasjmier producten zijn daarom de perfecte manier om jezelf te verwennen! Wij vertellen je meer over deze bijzondere textielsoort.

Wat is kasjmier?

Kasjmier is een delicate wolsoort, afkomstig van kasjmiergeiten in de Himalaya. Het berggebied kent grillige weersomstandigheden met snijdende wind en ijzige kou. De vacht van de geiten heeft daarom een specifieke structuur. De haartjes in de diepste vacht op de nek en kin zijn het zachtst. Wanneer je er een van dichtbij bekijkt, zie je dat het heel fijn en een beetje krullerig is. Daardoor houdt de vacht (en dus ook een weefsel of breisel) een luchtige structuur. Kasjmier artikelen isoleren optimaal, terwijl de huid wel kan ‘ademen’ en niet zweterig wordt. 

Luxe product

Waarom is kasjmier eigenlijk zo prijzig? Omdat alleen de ondervacht zo zacht is; de bovenvacht is veel stugger en kan niet gebruikt worden. De oogst kan maar 1 keer per jaar plaatsvinden en per geit is de opbrengst niet zo groot. Naar schatting is voor één trui de wol van 4 geiten nodig. Ter vergelijking: een schaap kan per jaar ruim een kilo wol leveren, bij een kasjmiergeit is dat slechts 100 gram. Dat bewijst ook meteen de unieke, isolerende eigenschappen van kasjmier, aangezien deze kleine hoeveelheid voldoende is om de geit warm te houden gedurende de strenge winters in het gebergte. Omdat de vezels van de boven- en ondervacht ook nog moeten worden gescheiden, is het productieproces ingewikkelder dan bij gewone scheerwol. Deze factoren bij elkaar maken dat kasjmier behoorlijk duur is. Maar het is dan ook een speciaal product dat echt die luxefactor heeft. 

Prachtige kleuren

Typisch voor kasjmier is dat het vaak zo’n diep kleur heeft en zacht en pluizig is. Onbehandelde kasjmier wol bestaat, net als de vacht van de geiten, in 3 natuurtinten; bruin, grijs en wit. De wol wordt na de oogst geverfd in de gewenste kleur. Omdat de haartjes van nature een lichte glans hebben, zijn de kleuren intens en diep. Speciale aandacht moet worden besteed aan hoogwaardige verwerking.

Onderhoud

Nu je weet dat kasjmier kostbaar en bijzonder is, wil je natuurlijk ook dat je spulletjes zo lang mogelijk meegaan en mooi blijven. Het onderhoud van kasjmier is niet moeilijk of ingewikkeld, maar vergt wel wat extra aandacht. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om jouw dierbare trui of deken naar de professionele stomerij te brengen voor reiniging. Maar je kunt het ook zelf thuis doen. 

  • Wassen: veel water. Was je kasjmier kledingstuk na ongeveer 4 keer dragen. Tussendoor hang je het voorzicht over een stoel in de frisse lucht. Zo blijft het fris en luchtig. In tegenstelling tot wat je misschien verwacht, kan kasjmier met veel water worden gewassen. Zorg dat het handwarm is en gebruik een wasmiddel voor wol of een speciaal middel voor kasjmier. Deze middelen bevatten geen bleekmiddel of witmakers en het is aanvettend, zodat de natuurlijke beschermlaag van de vezels blijft behouden. Je kunt ook een goede shampoo gebruiken: wat goed is voor jouw haar, is ook goed voor het haar van de geit! Gebruik geen wasverzachter en ook nooit de droogtrommel! Kasjmier mag gewoon in de wasmachine, mits je een kort programma instelt speciaal voor wol. Doe het artikel binnenstebuiten in een waszakje of kussensloop. Daarmee voorkom je verkleuring, slijtage en pilling.
  • Drogen: hang het nooit op! Om te voorkomen dat je mooie trui, broek of deken vervormt, is het essentieel dat je het item nooit te drogen hangt. Leg het daarentegen op een handdoek of laken verticaal te drogen. Houdt het weg van de zon en de verwarming. Zo blijft het artikel mooi in model en verkleurt het niet.
  • Vlekken: handel snel. Het is ook wel logisch; hoe langer een vlek blijft zitten, hoe meer het zich hecht in het textiel. Dit geldt voor alle soorten textiel en dus ook voor kasjmier. Vlekken behandel je het best door wat shampoo op de vlek aan te brengen en het artikel vervolgens direct te wassen zoals we hierboven omschreven.
  • Kasjmier goed opbergen  Om het zo lang mogelijk mooi te houden, vouw je het artikel luchtig op en legt het in de kast op een plekje waar het de ruimte heeft. Dus niet plat drukken of een stapel jeans er bovenop leggen. Hang het in ieder geval niet aan een hanger, want dan vervormt het en raakt het uit model. Wollen artikelen zijn altijd gevoelig voor mot. Daarom is het belangrijk om iets tegen de motten in de kast te doen. Denk bijvoorbeeld aan antimottenstrips of iets met de geur van lavendel- of cederhout. Daar houden motten niet van.
  • Pilling voorkomen Kasjmier is ook gevoelig voor pilling: het vormen van kleine balletjes die aan het oppervlak vast zitten. Deze balletjes ontstaan door de wrijving. Hierdoor raken de pluisjes in de knoop en vromen zo een balletje. Knip of trek deze balletjes er niet af. Er zijn speciale kasjmier kammen waarmee u de stof voorzichtig uit kunt kammen. De balletjes verdwijnen en de vezels worden weer mooi zacht en pluizig.
  • Strijken Kasjmier kan over het algemeen wel gestreken worden. Leg daarvoor het artikel plat – liefst als het nog wat vochtig is –  met een schone theedoek erover. Strijk nu zachtjes op een lag stand. Het is nog beter om een goede, rechtopstaande stoomstrijkijzer aan te schaffen. Je hoeft de kleding dan niet naar de stomerij te brengen. Met zo’n stoomstrijkijzer reinig je de kleding zorgvuldig, het verwijdert zelfs lichte vlekken.

Kasjmier dekbed: de investering waard

Wil je nou echte, luxe verwennerij? Investeer dan in een kasjmier dekbed. Als je daar één keer onder geslapen hebt, wil je nooit meer wat anders. In vergelijking met een gewoon wollen dekbed, is een exemplaar met kasjmier vulling veel lichter in gewicht en een stuk soepeler. Het ademt en isoleert beter. Dat maakt dit dekbed zeer comfortabel. Het omhult je als een zachte, warme cocon. Kasjmier heeft unieke eigenschappen die je slaapcomfort aanzienlijk vergroten. Het is uitermate geschikt voor mensen die snel transpireren en voor mensen die snel last van hun gewrichten hebben. Dat laatste komt door de combinatie van het hoge isolerende vermogen en het lichte gewicht. Zo blijven de gewrichten warm zonder dat er druk op komt te staan door het gewicht van een dekbed of deken. Een dekbed met kasjmier vulling is best prijzig. Maar het is zeker de investering waard. Je kunt haast zeggen dat het zichzelf terugverdient, doordat het je nachtrust verbetert en daarmee je levenskwaliteit en productiviteit vergroot. Het is een investering waarvan je elke nacht opnieuw geniet en profiteert.

Zorg voor jezelf

Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Zeker wanneer je een dagje ouder wordt, veel last hebt van spier- en/of gewrichtspijn en je weerstand minder goed is. Goede voeding en voldoende beweging zijn natuurlijk belangrijk. Maar ook warme, comfortabele kleding en beddengoed  kunnen daar zeker bij helpen. Kasjmier is zacht, warm, licht in gewicht en prikt niet. Met kasjmier kleding overdag zit je lekkerder in je vel en met je dekbed en deken van kasjmier slaap je beter dan ooit.  Kortom, de perfecte keuze om jezelf te verwennen!

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.