Vis en visproducten leveren verschillende waardevolle voedingsstoffen.
Elk jaar verschijnt er wel weer een nieuwe trend binnen gezondheid en voeding, aan de hand van een vitamine of voedsel waar we niet zonder kunnen. Vis en visproducten zijn constant onderdeel van deze trends.
Waarom is vis eigenlijk zo gezond?
Vis en visproducten leveren verschillende waardevolle voedingsstoffen. Zij zorgen bijvoorbeeld voor eiwit van hoge kwaliteit, voor een uitstekend soort vetten, vitaminen (A, B, D) en mineralen (waaronder jodium).
Belangrijke bevindingen
Steeds duidelijker wordt dat regelmatig vis eten de kans op diverse gezondheids- problemen kleiner maakt. Verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat vis in het algemeen middelt als preventie en ter behoud van de gezondheid. Hier een overzicht van de gunstige invloed van het regelmatig eten van vis:
Minder kans op hartklachten
Lagere bloeddruk
Betere ontwikkeling hersenen baby
Langere levensduur
Minder kans op diabetici
Verkleinen ontstaan dementie
Verminderen gewrichtspijn
Verbetering nierfunctie
Betere longfunctie
Eet vaker vis!
Uit bovenstaande kunnen we concluderen dat het regelmatig eten van vis van groot belang is, en met name voor ouderen, aanstaande moeders, diabetici en mensen met nier-, hart, long of gewrichtsklachten. Maar voor veel volwassenen (ook kinderen trouwens) geldt dat ze best wat vaker vis mogen eten. Hoewel de visconsumptie in Nederland stijgt, zijn wij nog steeds geen echt grote viseters en daar moet dus verandering in komen!
De deskundigen concluderen: “n twee maal per week vis eten is gunstig voor de kwaliteit van de voeding en een goede voeding levert gezondheidswinst. En bij tenminste n van die vismaaltijden dient men een vette vissoort te eten. Dus vaker vette vis op het menu!”
Hart- en vaatziekten
Jaarlijks overlijden veel mensen aan hartklachten en duizenden zijn door deze ziekte beperkt in hun doen en laten. Toch kunnen we beginnende hartklachten vertragen of voorkomen door onze eetwijze te veranderen. Uiteraard kan voedsel niet de ziekmakende effecten van roken, hoge bloeddruk, overgewicht en gebrek aan sport onderdrukken. Maar we zouden hierdoor wel een langer leven tegemoet kunnen gaan. In een onderzoek in 1982 in North Carolina, USA uitgevoerd onder dertien duizend mannen naar het hoge risico van hartklachten werd bekeken of veranderingen in gewoonten (inclusief eetwijze) hartklachten kon verminderen. Uit het onderzoek bleek dat mannen die 2 3 keer per week vis aten langer leefden dan degene die dat niet deden. Zij hadden niet alleen minder hartklachten, tevens hadden zij minder kans op overlijden, wat de oorzaak ook was. En net zo belangrijk, de kanker percentages waren niet hoger onder de viseters. Het eten van vis voorkomt geen hart-infart, maar mensen die minimaal twee maal per week vis eten hebben een lagere kans op overlijden aan coronaire hartziekten, waaronder het hartinfarct valt. Uit het onderzoek in Cardiff, Wales bleek dat mensen die minimaal twee keer per week vette vis aten 29% minder kans hadden om te overlijden aan een hartziekte.
Hoge Bloeddruk
Regelmatig vis eten kan de bloeddruk verlagen. Dit is uiteraard goed nieuws voor iedereen die medicijnen neemt tegen verhoogde bloeddruk. De onverzadigde vetzuren in vis ontmoedigen namelijk vele processen die met hartklachten te maken hebben. Zij veranderen de wisselwerking tussen de wanden van de bloedvaten en verschillende cellen in het bloed. Dit kalmeert onze slagaders, voorkomt klontering en verbetert de bloedcirculatie in het hart. Zij veranderen tevens de chemie in onze hartslag, de bloedstroom en de chemische reacties in de bloedvaten.
Babys
In ons leven hebben we kleine hoeveelheden dierlijke (naast de plantaardige) meervoudig onverzadigde vetzuren (Omega-3) nodig voor een goede ontwikkeling van hersenen en ogen. Vis levert dit soort vetten. Zodra babys zich ontwikkelen gaat hun hersen- en zenuwsysteem DHA (een van de vis omega-3s) verzamelen. Ze gebruiken het om hersenweefsel aan te maken, voor zenuwgroei, en voor het netvlies in de ogen. Voor de geboorte verkrijgen babys hun DHA behoefte van hun moeder. Na de geboorte via de borstvoeding.
Zodra de moeder meer vis eet zal het aanbod DHA voor de baby groter zijn. Een gebrek aan omega-3 kan resulteren in achterstand of afwijkingen in de ontwikkeling van zenuwweefsel en mogelijk beschadigd zicht. Zo hebben te vroeg geboren babys minder DHA in hun weefsel dan voldragen babys. Deze babys kunnen wel weer bijkomen door borstvoeding of visolie-supplementen. Voor de beste groei en ontwikkeling van onze kinderen, hebben zwangere vrouwen behoefte aan voldoende hoeveelheden omega-3. Zij moeten dus regelmatig vis eten. Ook jonge kinderen doen er goed aan om meer voedsel met meervoudig onverzadigde vetzuren te eten.
Suikerziekte
Het regelmatig vis eten is tevens voor diabeten een slimme stap. Op een Omega-3 conferentie in Washington (USA) is het bewijs geleverd dat vis de beschadiging aan de nieren kan verminderen. Een beschadiging die bijvoorbeeld kan ontstaan bij ernstige insuline afhankelijke diabeten. Het eten van vis biedt de diabeet gezonde voordelen voor het hart door de Omega-3, terwijl zij de kans op een stijgende bloedsuikerspiegel vermindert. Uit een onderzoek daarnaast onder Rotterdamse ouderen blijkt zelfs dat degenen die regelmatig vis aten, minder kans hadden om diabeet te worden. Dat gelft trouwens niet alleen voor Nederlanders. Eerder ontdekten onderzoekers al dat onder Eskimos – grote viseters – diabetes mellitus maar weinig voorkomt.
Ouderen
Naast het feit dat Omega-3 nodig zijn voor de menselijke ontwikkeling voor en na de geboorte, zo zijn deze vetzuren waarschijnlijk tevens van belang voor ouderen. Veel vermindering van gezondheid onder oudere mensen vindt plaats in weefsel waar Omega-3 actief is, zoals ogen, bloedvaten, huid en het immuunsysteem. Wetende dat meervoudig onverzadigde vetzuren een belangrijk onderdeel van veel weefsel is kunnen we aannemen dat we ons geheel leven deze vetzuren nodig hebben. De beste leverancier hiervan is vis.
Er zijn daarnaast aanwijzingen dat het regelmatig eten van vis het risico op het ontstaan van dementie verkleint. Ongeveer 5 procent van de mensen van 65 jaar en ouder lijdt aan dementie, men verwacht dat hun aantal de komende jaren toeneemt door de vergrijzing van de bevolking. De meest voorkomende vormen van dementie zijn de ziekte van Alzheimer en de vasculaire dementie, die ontstaat na een beroerte. Maar tot dusver is dementie nog niet te behandelen met geneesmiddelen. Uit een Rotterdams onderzoek blijkt dat, wie elke week ongeveer n keer vis at, een flink lager risico (60%) had. Voor de ziekte van Alzheimer was het risico zelfs met 70% verlaagd.
De Longen
Viseters blijken tevens minder last te hebben van longaandoeningen, zoals bronchitis, astma en CARA. De verklaring voor de betere longfunctie wordt gezocht in het positieve effect van viszuren op het immuunsysteem en in het feit dat deze stoffen werken als ontstekingsremmers. Onderzoeken die dit onderbouwen zullen nog volgen.
Gewrichtspijn
Recente studies hebben aangetoond dat sommige mensen met gewrichtspijnen (reumathode artritis) minder pijn hadden na het eten van vis. We weten dat de omega-3 die gevonden wordt in vis het ontstekings-proces van het lichaam vermindert en helpt tegen de ziekte te vechten. Visolie wordt op dit moment hiervoor als medicijn gebruikt. Daarnaast is bekend dat vette vissoorten, zoals paling vitamines bevatten die een remmende werking hebben op osteoporose (botontkalking). Vooral ouderen krijgen hier mee te maken (denk aan heupfracturen) en het regelmatig eten van vis zou dit waar-schijnlijk kunnen tegengaan.