Dark Mode On / Off

Vogels voeren | Nuttig en leuk

Vogels voeren | Nuttig en leuk

Koud winterweer vraagt om vogels extra bij te voeren

De vogels hebben het bij koud winterweer niet altijd even gemakkelijk. Ze verliezen veel gewicht tijdens koude nachten en daarom moeten ze dan ook wel extra op zoek gaan naar voedsel. Vanaf ongeveer de maand november mag je beginnen om de vogels bij te voeren.

Vogels hebben voer en water nodig

De kleinere vogels verliezen ongeveer 10 procent aan gewicht. De Vogelbescherming vraagt dan ook om vogels bij te voeren, het liefst twee keer per dag. Naast het voeren is ook vers “koud” water erg belangrijk. Het voer wat je gaat strooien moet geen zout bevatten en geef geen gebrande en gezouten noten. Ook geen margarine of olie.

Welk voer kun je strooien?

Strooivoer, bruinbrood in kruimeltjes en ongekookte havermout. Ook stukjes fruit zijn welkom maar maak deze niet al te klein want dan verslikken ze zich erin. De watervogels moeten we natuurlijk ook niet vergeten.

De Vogelbescherming geeft onderstaande tips:

– Voer vooral bij aanhoudende vorst en sneeuw;
– Voer het liefst ‘s ochtends en tegen het eind van de dag;
– Geef geen voedsel waarin zout is verwerkt (uitgezonderd brood en kaas);
– Voer geen margarine, dit werkt laxerend;
– Appels (en ander voer dat snel bevriest) niet in stukjes voeren maar als geheel;
– Voer eenden in een wak geen brood met boter of ander voer met olie;
– Maak de grond sneeuwvrij. Liefst in de buurt van struiken of een haag, zo maak je een veilige plek.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.