Dark Mode On / Off

Voorkom koolmonoxidevergiftiging

Koolmonoxidevergiftiging kan gevolg zijn van slechte verbranding en weinig ventilatie.

Ieder jaar overlijden er weer mensen door het zeer giftige koolmoxide (CO). Dit giftige gas kun je niet ruiken en proeven met als gevolg dat men zeer snel bewusteloos raakt. Het is dan ook van groot belang om regelmatig kachels, geisers en de cv-installatie door een vakman te laten controleren. Een slechte verbranding en mede een slechte ventilatie zijn vaak oorzaken van koolmonoxidevergiftiging.

Laat ook voor de winter, bij gebruik van een allesbrander of openhaard waarin hout wordt gestookt, deze afvoerkanalen nakijken op eventuele vervuiling en de schoorsteen vegen.

Slaperigheid, hoofdpijn en misselijkheid en een versnelde hartslag kunnen tekenen zijn van koolmonoxidevergiftiging. Ventilatie in huis maar zeker ook in de caravan is erg belangrijk. Zet altijd een raampje of ventilatierooster open. Ga je in de winter er met de caravan op uit. Laat ook daar de gasbranders controleren door een installateur. Naast de bekende rook- en brandmelders is het vooral in slecht ventilerende ruimten alsook in de caravan, aan te raden om een koolmonoxidemelder te plaatsen. Wanneer het percentage koolmonoxide te hoog wordt, geeft de melder een zeer luid alarm.

Bron: Consument & Veiligheid

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.