Dark Mode On / Off

Voorzorgsmaatregel virus Caribisch gebied

Caribisch gebied en Zuid-Amerika

Het RIVM adviseert reizigers richting Caribisch gebied en Zuid-Amerika om de nodige voorzorgsmaatregelen te treffen tegen het chikungunya-virus. Dit virus, dat verspreid wordt door de Aedesmug, komt in steeds grotere mate voor. Momenteel worden dagelijks meer dan 40 nieuwe gevallen van besmetting gemeld. Meer dan 20.000 mensen in Aruba, Curaçao, Suriname en Bonaire zijn inmiddels getroffen door dit virus welke vervelende klachten veroorzaakt. Tot op heden bestaat er nog geen geneesmiddel tegen dit virus. Hoewel de besmetting niet dodelijk is kan deze wel nare gevolgen hebben voor diegene die ook al aan andere ziekten lijden.

Symptomen Chikungunya-virus

Wie eenmaal met het virus besmet is geraakt zal plotseling last krijgen van hoge koorts, hoofdpijn, huiduitslag, lichtschuwheid en ernstige spier- en gewrichtspijnen. Wie zich zo goed als mogelijk wil beschermen tegen een steek van de Aedesmug kan dit doen door goede bedekkende kleding te dragen. In tegenstelling tot de malariamug steekt deze mug overdag. Dus wie ‘s middags een dutje wil doen in de buitenlucht kan dit beter doen onder een klamboe. Verder wordt het gebruik van  crèmes geadviseerd waarin DEET voorkomt.

Wie ondanks alle maatregelen toch besmet is geraakt met het virus kan ontstekingsremmers nemen die de gewrichtsklachten enigszins verminderen.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.