Dark Mode On / Off

Voorzorgsmaatregelen top 10 vakantielanden Europa

Vakantie | Voorzorgsmaatregelen van belang

Mondial Assistance adviseert reizigers

Reizigers denken vaak alleen bij verre reizen aan gezondheidsrisico’s maar ook dichtbij, binnen Europa, zijn voorzorgsmaatregelen van belang. Reisverzekeraar en alarmcentrale Mondial Assistance adviseert ook reizigers met Europese bestemmingen zich te verdiepen in mogelijke ziekten en voorzorgsmaatregelen te nemen. Buikklachten, tekenbeten en Hepatitis zijn veel voorkomend, maar ook te vermijden.

De meest populaire vakantiebestemmingen zijn*:

 • Spanje
 • Frankrijk
 • Italië
 • Nederland
 • Griekenland
 • Turkije
 • Oostenrijk
 • Duitsland
 • Egypte
 • Portugal

*Bron: Zoover

Binnen deze Europese populaire vakantiebestemmingen zijn er veelvoorkomende klachten waar reizigers mee te maken kunnen krijgen. Mondial Assistance laat zien waar binnen Europa gezondheidsrisico’s zijn op het gebied van Buikklachten, Tekenbeten en Hepatitis A en geeft uitgebreid advies.

Buikklachten

Buikklachten komen veel voor in de top 10 vakantiebestemmingen: Spanje, Frankrijk, Italië, Griekenland, Turkije, Egypte en Portugal. Met name Egypte en Malta zijn risicogebieden voor het krijgen van reizigersdiarree. Maar ook in landen als Frankrijk en Tsjechië kunnen bij tropische temperaturen buikklachten voorkomen. Meestal is met E.Coli besmet voedsel of drinkwater de boosdoener. Het nemen van goede hygiënische maatregelen, zoals handen wassen voor het eten en drinken van schoon water, is belangrijk. Het belangrijkste risico van diarree is uitdroging. Aangeraden wordt dan ook ORS, glucosezout preparaat, mee te nemen ter voorkoming hiervan. Als diarree langer dan een week aanhoudt en gepaard gaat met veel krampen dan is het verstandig contact te zoeken met de alarmcentrale van de reisverzekering voor medische hulp.

Tekenbeten

Teken komen in de meeste van de top 10 vakantielanden voor, ook in ons eigen land. Een teek is een klein spinachtig beestje dat voorkomt in struikgewas en op grassprieten in bosrijke gebieden. Vooral in de natuurgebieden van Europa, met name Zuid Duitsland, Oostenrijk, Oost Europa en Scandinavië is er risico op teken encefalitis. Dit is een soort van hersenvliesontsteking waartegen een vaccin verkrijgbaar is. Het is aan te raden als je naar deze gebieden gaat je hiervoor in te enten. Dit geldt helaas niet voor een infectie met de ziekte van Lyme. Deze ziekte kan wel worden behandeld met antibiotica. Door het dragen van bedekkende kleding en een insectenwerend middel te smeren op de onbedekte huid is de kans op besmetting kleiner.

Hepatitis

Hepatitis A is een leverontsteking die wordt veroorzaakt door een virus en komt o.a. voor in de populaire vakantiebestemmingen Egypte, Turkije en Griekenland, maar ook in Italië en Oostenrijk. De ziekte wordt overgebracht door slechte hygiëne: iemand die besmet is scheidt het virus via de ontlasting uit en zo kan het hepatitis A virus bijvoorbeeld via de ongewassen handen van een hotelkok in het voedsel van de argeloze reiziger terechtkomen. Advies is om je hiervoor in te enten als je naar de meest zuidelijke gebieden reist. Naast vaccinatie is goede hygiëne ook belangrijk om hepatitis A te voorkomen.

De Reisarts van Mondial Assistance geeft naast bovenstaande adviezen reistips voor op vakantie

 • Vertrek uitgerust en gun jezelf voldoende rust in het begin van de vakantie.
 • Neem voldoende eigen medicijnen mee en bewaar de medicijnen zoveel mogelijk op een koele plaats.
 • Smeer je goed in met (de juiste factor) zonnebrandcrème en blijf overdag zoveel mogelijk in de schaduw.
 • Drink veel vocht. Maar pas op met water! Kies voor flessenwater, met gesealde dop en datumstempel.
 • Let op de hygiëne bij restaurants. Ga vooral eten bij drukbezochte eetgelegenheden waar de ingrediënten snel verwerkt en gebruikt worden.
 • Het menselijk lichaam zit wonderlijk in elkaar. Pijn, jeuk, misselijkheid en diarree zijn signalen van protest. Er gebeurt iets wat het lichaam niet kan verdragen of het lichaam is iets niet gewend. Wat is er gebeurd? Probeer eerst die vraag te beantwoorden voordat je naar medicijnen grijpt.
 • Sluit een reisverzekering af of check de dekking van je bestaande verzekering; ziekenhuisopnamen kosten vaak meer dan verwacht.

Mondial Assistance stuurt haar klanten graag gezond op reis en draagt bij aan een gezonde terugkomst. Zie voor meer informatie www.mondial-assistance.nl

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen