Wandelen helpt tegen etalagebenen

Wandelen helpt tegen etalagebenen

Etalagebenen zijn een ernstige aandoening waar in ons land meer dan 800.000 mensen mee te maken hebben.

Wellicht een vreemde naam, etalagebenen. De naam is ontstaan doordat patiënten met deze aandoening vanwege pijn in de benen, telkens even stilstaan, “in de etalage kijken”.

Toch is het een ernstige aandoening waar in ons land meer dan 800.000 mensen mee te maken hebben. Uit een onderzoek van de Universiteit Maastricht blijkt dat door een op de patient gerichte looptherapie zeker verbetering kan optreden. In de meeste gevallen is de aandoening ontstaan door artheosclerose in de vaten van de benen. Vermoedelijke oorzaken zijn overgewicht, roken, suikerziekte of hoge bloeddruk welke kunnen leiden tot een hartinfarct of een beroerte.

Een verandering van leefstijl is noodzakelijk maar ook is in veel gevallen een bypass-operatie van de beenaderen nodig. Uit het onderzoek dat de Universiteit heeft verricht, blijkt dat de methode waarbij een kinesist aan huis komt en meegaat een stukje wandelen in de buurt, zeker goede resultaten geeft. De loopafstand van de patient nam binnen een jaar toe van 400 meter tot meer dan 1100 meter. Na drie maanden waren de eerste resultaten al zichtbaar.

Bron: Gezondheid.be

Aanbevolen artikelen