Dark Mode On / Off

Welk internetabonnement past bij jou?

internet abonnement vergelijken

Zo makkelijk als het tegenwoordig is om online een abonnement voor internet voor thuis af te sluiten, zo lastig is het om het juiste internetabonnement voor jou te kiezen. Wat moet je al die verschillende type internetverbindingen en verschillende snelheden die je worden aangeboden? Wat is voldoende voor jouw huishouden? Om je bij het beantwoorden van die vragen een handje te helpen, geven we wat uitleg en tips, zodat je makkelijker kunt bepalen welk internetabonnement bij jou past. Te veel betalen voor iets wat je niet volledig benut is immers ook zonde.

DSL-internet

De goedkoopste internetabonnementen betreffen doorgaans DSL-internet. Dat is internet via de telefoonlijn. Die techniek beperkt de maximaal haalbare downloadsnelheden, maar daarmee betekent het nog niets dat een DSL-internetabonnement onvoldoende zou zij voor jouw huishouden. Waar je wel scherp op moet letten is het verschil tussen de snelheid waar je voor betaalt en de snelheid die daadwerkelijk haalbaar is bij jou thuis. Het is namelijk zo dat de afstand van je woning tot de wijkcentrale de maximaal haalbare downloadsnelheid beperkt. Doe hiervoor een postcode check. Het heeft geen zin om een abonnement voor DSL-internet af te sluiten met een hogere snelheid dan haalbaar is op jouw adres.

Kabelinternet

Een stabielere internetverbinding dan internet via DSL is kabelinternet. Dit werkt via de televisiekabel. Hiermee zijn aanzienlijk hogere snelheden haalbaar dan met DSL-internet zonder het verval dat afstand creëert bij DSL-internet. Het nadeel van kabelinternet is dat er per regio maar één aanbieder is, die dus een monopolie heeft en relatief hoge prijzen kan vragen. Ook word je bij kabelinternet als particulier gedwongen er een televisieabonnement mee te nemen, maar dat is enkel een probleem voor mensen die geen televisieabonnement willen.

Glasvezelinternet

Een derde optie is internet via glasvezel. Dit is nog niet op alle adressen mogelijk, omdat het netwerk nog uitgerold wordt. Of het bij jou mogelijk is, weet je door bij het online zoeken naar aanbiedingen voor internetabonnementen je postcode in te vullen. Krijg je geen aanbieding voor glasvezelinternet, dan is het nog niet mogelijk op jouw adres. De maximaal haalbare downloadsnelheden bij internet via glasvezel zijn nóg hoger dan bij kabelinternet. Alleen bij glasvezelinternet is het zo dat de uploadsnelheid (het versturen van gegeven dus) even hoog is als de downloadsnelheid. Glasvezelinternet is ook het meest stabiele type internetverbinding.

Internetgebruik

De vraag is nu wat jij nodig hebt. Daarvoor moeten we naar het internetgebruik in huis kijken. Maak je geen gebruik van streamingsdiensten zoals Netflix, Videoland of NPO Start/Plus? En wordt er niet online gegamed in huis? Dan kun je aan een downloadsnelheid van 20 Mbps al genoeg hebben. Doe je wel aan streaming? Dan is minimaal 30 Mbps aan te raden. Wonen er meer mensen in huis die tegelijkertijd iets anders willen kunnen streamen? Tel er voor elke persoon 20 Mbps bij op. Hiermee zit je nog steeds binnen het bereik van DSL-internet in het algemeen, maar let dus goed op of de gewenste downloadsnelheid haalbaar is op jouw adres. Zo niet, dan kun je kiezen voor kabelinternet met een relatief lage snelheid (50 of 80 Mbps). Wordt er online gegamed in huis? Dan is kabelinternet met 150 Mbps aan te raden, of glasvezelinternet met een vergelijkbare snelheid. Heb je een bedrijf aan huis, dan is verstandig om minimaal voor kabelinternet met 100 Mbps te gaan, hoewel de stabiliteit en hoge uploadsnelheid van glasvezelinternet dan ook wel erg aantrekkelijk kan zijn.

Hopelijk helpt deze uitleg wat om je een weg te banen door alle aanbiedingen voor internetabonnementen die je voorgeschoteld krijgt als je online op zoek gaat naar een nieuw abonnement. Waak ervoor dat je geen te beperkt internetabonnement neemt, want dat kan tot frustraties leiden!

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.