Dark Mode On / Off

Zo bereid jij je woning voor op je oude dag

Woning verduurzamen

Vroeg of laat moeten we er allemaal aan geloven. De één wat eerder dan de ander, maar op een gegeven moment wordt het lichamelijk natuurlijk allemaal een stukje minder. Vaak merken we het aan het traplopen, maar ook onze kracht wordt minder. Tijd dus om alvast na te denken hoe we dit in de toekomst gaan doen. Vooral wanneer je nu nog in een ‘normaal’ huis woont, kan het verstandig zijn om er alvast over na te denken of je deze woning wilt aanpassen of dat je naar een gelijkvloerse woning gaat. Welke van de twee het ook wordt, je zult ze beide moeten voorbereiden op je ‘oude dag’. Maar hoe doe je dit? Waar moet je op letten en hoe kun je dit zelf realiseren? Kortom, allemaal vragen waar we je in dit artikel antwoord op gaan geven.

Houd voldoende ruimte over

We zijn vaak gewend om ons huis zo vol mogelijk te pakken. Niet alleen als het gaat om allerlei accessoires, maar ook qua meubels. Toch is dit niet verstandig om te doen wanneer je ouder wordt. Het nadeel hieraan is namelijk, dat je dan een stuk lastiger overal langsheen kunt. Vooral wanneer je ook met een rollator door het huis moet kunnen rijden, is het wel belangrijk dat je overal goed bij kunt. Het kan niet de bedoeling zijn dat jij je rollator in de keuken moet laten staan en de koffie vervolgens lopend naar de kamer moet brengen omdat je er met je rollator niet langs kunt. Zorg er dus voor dat je overal voldoende ruimte overhoudt en de indeling van je kamer wat breder opzet, dan dat je dit voorheen hebt gedaan.

De badkamer

Vooral de badkamer is vaak een wat lastiger verhaal. Op het moment dat je een bad met douche hebt is het nog niet zo’n heel groot probleem. Heb jij een douche waarbij je eerst in je bad moet stappen, dan is het natuurlijk een heel ander verhaal. Hetzelfde geldt overigens ook voor het toilet. Een gemiddeld toilet is vrij laag. Althans wel wanneer je op leeftijd bent. Het is dus aan te raden om een hoger toilet te laten plaatsen wanneer je toch voornemens bent om de badkamer aan te pakken en ook direct steunen te laten plaatsen waaraan je je kunt optrekken. Uiteraard is het ook handig na te denken over het eventueel beneden laten plaatsen van de badkamer. Wanneer je dan alles beneden hebt, is ook je huidige voorschot voor energie vergelijken om te kijken of je niet teveel betaald aan te raden.

Elektrische meubels

Ben jij voornemens om wat meubels te gaan vervangen, denk dan vast na over de toekomst. Zo kan een sta op stoel een aanrader zijn, maar ook een extra hoge bank is dan geen overbodige luxe. Bij voorkeur is het verstandig te kiezen voor meubels die volledig elektrisch werken, zodat jij bijvoorbeeld je fauteuil eenvoudig in iedere gewenste stand kunt instellen, zodat je altijd lekker en comfortabel zit. Zo kun je de ene keer met de benen omhoog liggen en de andere keer lekker rechtop.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.