Energiezuinig wonen wordt steeds belangrijker. Logisch ook, want het is goed voor het milieu én voor je portemonnee. Hoe je bespaart op je energierekening, hebben we voor je op een rijtje gezet.
Controleer je huishoudelijke apparaten
Veel huishoudelijke apparaten staan op stand-by. Het lijkt alsof de apparaten uitstaan, maar ze verbruiken nog stroom. Dit heet ook wel sluipverbruik en kost zo honderd euro per jaar meer, terwijl je dit voorkomt door de apparaten volledig uit te zetten.
Sommige huishoudelijke apparaten kun je beter vervangen; zeker apparaten ouder dan vijftien jaar. Deze apparaten gebruiken vaak de meeste energie. Let bij de aanschaf van nieuwe apparaten op het energielabel. Eerder was label B het energiezuinigst, nu is dit het label A+++.
Verbruik minder water
Water verwarmen verbruikt veel energie. Het is daarom belangrijk om zuinig om te gaan met warm water. Met douchen kun je het meeste geld besparen, douche daarom niet te lang. Douche je standaard vijf minuten in plaats van de gemiddelde negen minuten? Dan bespaar je ongeveer 15.000 liter en 60m3 gas per jaar. Dat is zestig euro per jaar.
Gebruik de wasmachine slim
Ga verstandig om met het gebruik van je wasmachine. Was bijvoorbeeld alleen als de wasmachine vol zit en maak handig gebruik van dal- en piekuren. Ook zo koud mogelijk wassen, denk aan 30 of 40 graden, bespaart een hoop geld. Draai een wasje op het kortste programma, zo bespaar je maximaal. Heeft je wasmachine een ECO stand? Gebruik die dan.
Lampen en licht
Eén op de tien Nederlanders vergeet weleens om een lamp uit te doen. Probeer er een gewoonte van te maken om alle lichten uit te doen. Ook het vervangen van een gloeilamp of halogeenlamp voor spaar- of ledlamp doet wonderen. Dit soort lampen bespaart tot wel 85% elektriciteit.
Isoleer je huis
Heb je spleten en kieren in huis? Vul deze dan zoveel mogelijk op. Bij een deur of een raam kun je een tochtstrip aanbrengen. Wist je dat de juiste raamdecoratie ook bijdraagt aan een goede isolatie?
Plisségordijnen zijn geschikt voor bijna ieder type raam. Ze hebben een honingraatstructuur, waardoor er lucht in blijft stilstaan. Dit creëert een isolerende laag. Ook verduisterende gordijnen en zonwerende rolgordijnen houden je kamer heerlijk koel in de zomer en lekker warm in de winter.
Je kunt er ook voor kiezen om je woning volledig te isoleren met dakisolatie, spouwmuurisolatie en bodemisolatie. Dit klinkt misschien als een hele investering, maar deze verdient zich zeker terug na een aantal jaar.
Welke stappen ga jij ondernemen om jouw huis zuiniger te maken?