Dark Mode On / Off

Waarom is zwemmen goed voor je?

zwemmen is goed voor je

Dat bewegen goed voor je is weet iedereen waarschijnlijk al. Maar waarom is zwemmen goed voor je? Is het puur de lichaamsbeweging die zo goed voor je is, of heeft het ook nog speciale gezondheidsvoordelen? Ga kijken of een eigen zwembad of spa tot de mogelijkheden behoort.

Zwakke gewrichten of pezen? Ga zwemmen!

Allereerst is zwemmen een hele goede sport om te beoefenen als je zwakke en/of gevoelige gewrichten of pezen hebt. Bij zwemmen belast je deze delen van het lichaam namelijk veel minder dan bij bijvoorbeeld hardlopen. Dit komt door de gewichtloosheid. Daarom word zwemmen juist aangeraden voor mensen met overgewicht. Het extra gewicht bij overgewicht zorgt voor een extra belasting aan de gewrichten zoals de knieën en enkels waardoor er een verhoogde kans op blessures is.

Goede work-out, 600 tot 800 kcal per uur

Waarom is zwemmen goed voor je?

Dankzij de weerstand van het water verbrand je tijdens het zwemmen lekker veel calorieën, wel 300 tot 400 kcal in slechts 30 minuten! Zwemmen is als het ware krachttraining en cardio in één. Doordat je je hele lichaam gebruikt tijdens het worden alle spiergroepen gebruikt en zal je lichaam mooi in verhouding blijven of komen. Wissel verschillende zwemslagen met elkaar af om optimaal resultaat te krijgen.

Dromenland is dichterbij dan je denkt

Ben jij een moeilijke slaper? Na een middagje zwemmen niet meer! Het zorgt er namelijk voor dat er serotonine in je hersenen vrij komt. Dit lichaamseigen stofje heeft invloed op bijvoorbeeld het geheugen, stemming en zelfvertrouwen maar ook op slaap. Naast dat het ook nog een intensieve sport is waardoor je automatisch vermoeider bent zal de verhoging van het serotonine gehalte ervoor zorgen dat de kwaliteit van de slaap beter is.

Thuis zwemmen en ontspannen

Zwembaden zijn vaak druk of misschien wel slecht bereikbaar voor u. Het is dan interessant om te kijken of een eigen zwembad of spa misschien een mogelijkheid is. Als je een grote tuin hebt is een eigen zwembad misschien interessant. Zwembaden zijn lang niet zo duur dan wat vaak wordt gedacht. Mocht je geen ruimte hebben voor een bad waarin je baantjes kan zwemmen dan is een spa een goede optie. Een spa heeft krachtige waterstralen waardoor je baantjes kan zwemmen terwijl je op dezelfde plek blijft. Daarnaast heeft een spa verschillende massagestralen die ervoor zorgen dat je na je work-out lekker kan ontspannen en naderhand ook minder last hebt van spierpijn en dat alles vanuit de comfort van je eigen woning!

Dus, trek je zwempak aan, pak een handdoek in en ga zwemmen om in vorm te blijven!

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen