Dark Mode On / Off

Zuid Holland – Duinpolderroute

Duinpolderroute

De duinen tussen Katwijk en wassenaar vormen een weldadige oase van rust.

De duinen tussen Katwijk en wassenaar vormen een weldadige oase van rust. Het is er verboden voor auto’s en alleen aan de horizon zijn dorpen en steden te zien. Het duinlandschap is het domein van de natuur en van fietsers en wandelaars. Toch heeft de mens er wel degelijk veel invloed op gehad. Zo worden de duinen gebruikt voor drinkwaterwinning waardoor de bodem sterk is verdroogd en de vegetatie is verschraald. In de 19e eeuw waren er veel meer duinbeken en meertjes te vinden.

Een totaal andere aanslag op de duinen pleegden de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog. Uit vrees voor een invasie bouwden ze een verdedigingslinie langs de kust. Bunkers op duintoppen en resten van een anti-tankgracht herinneren daar nog aan. Ondanks alle aanslagen blijven de duinen een schitterend natuurgebied, dat in alles afwijkt van het landschap in de rest van Holland. Neem alleen al het reliëf: hier liggen ‘heuvels’ van 30 meter, terwijl polders een paar kilometers meer landinwaarts zich ver onder de zeespiegel bevinden. Als u Katwijk binnenrijdt, maken de rust en ruigheid van de duinen plaats voor drukke cultuurlandschappen: tuinbouw bij Rijnsburg en weilanden ten noorden van Wassenaar.

  • Duinpolderroute
  • Afstand: 24 kilometer
  • Markering: Zeshoekig bord (ANWB)Startplaats: o.a. Katwijk, Rijnsburg en Wassenaar

Bron: ANWB

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.