Dark Mode On / Off

6X TIPS om jouw tuin voorjaars klaar te maken!

Aan het begin van de lente gaan veel mensen de tuin weer schoon maken. Zo wordt in de herfst de tuin winterklaar gemaakt door bijvoorbeeld planten te snoeien een het gras voor de laatste keer maaien. In de lente krijgen we meer zon, dus wordt juist groene aanslag op tegels meer zichtbaar. Dit wordt dan juist schoongemaakt. 

Maar hoe doe je dat nu, een tuin schoonmaken? In deze blog lees je vijf tips die je hierbij helpen! 

Veeg je terras regelmatig 

Door bladeren bij elkaar te vegen, oogt je tuin direct veel meer opgeruimd. Vooral de bladeren op het gras, op de oprit of op de stoep mag je wegharken. Bladeren en andere restjes van bloemen en planten kunnen na verloop van tijd zorgen voor groene aanslag op je tegels. Daarom is het belangrijk om je terras regelmatig te vegen. Bladeren tussen en onder planten, mag je rustig laten liggen. Deze vormen juist een beschermlaag voor de planten. 

Reinig je terrastegels met water, groene zeep of zand 

Groene aanslag of vlekken op je tegels kun je gemakkelijk reinigen met water en groene zeep. Meng in een emmer een aantal liter warm water met wat groene zeep en verdeel dit over je terrastegels. Schrob vervolgens de tegels schoon met een goede borstel of bezem. Spoel daarna de tegels schoon met veel water.  

Ook zand is een effectief middel wat rechtstreeks komt uit de natuur! Zand werkt goed als schuurmiddel om de aanslag eraf te krijgen van je terrastegels. Maak eerst je terrastegels nat en strooi daarna het zand erover. Pas op met tegels met een toplaag. Niet iedere tegel is bestand tegen scrub.

Verwijder het onkruid tussen de stenen met een voegenkrabber 

Met een stalen voegenkrabber verwijder je gemakkelijk het onkruid tussen je tegels of stenen. Ook zijn er veel mensen die chloor of azijn gebruiken om het terras schoon te maken. Deze middelen zijn wel slecht voor het milieu.  

Reinig je terras met een hogedrukreiniger 

Het terras reinigen met een hogedrukreiniger is erg populair. Door de krachtige waterstraal verdwijnt het vuil van je terras in een mum van tijd. De hogedrukreiniger is niet geschikt voor alle soorten terrastegels. Door de krachtige waterstraal kan de bovenste laag van tegels beschadigen. De toplaag laat dan langzaam vocht door en dit zorgt ervoor dat de groene aanslag veel sneller terugkomt. Daarom is het belangrijk om te controleren of je eigen terrastegels geschikt zijn voor een hogedrukreiniger.  

Zijn je tegels geschikt voor een hogedrukreiniging? Ruim dan vooraf goed je terras op zodat niet alles een schoonmaakbeurt krijgt van de hogedrukreiniger. Neem de tijd voor het reinigen van je terrastegels. Werk de tegels één voor één af.  

Voorkomen is beter dan bestrijden! 

Gebruik grof voegzand tussen je terrastegels. Hier komt geen onkruid doorheen. Het voegzand kan wel regenwater doorlaten, zodat mos en algen minder kans krijgen. Zorg ook voor goede afwatering, want mossen en algen gedijen bij vocht. Indien nodig vul de voegen dan weer aan met grof voegzand. Hierin groeit onkruid moeilijker dan in gewoon zand. Ook de warmte van de zon verminderd groene aanslag. Je terras droogt sneller en groene aanslag krijgt hierdoor minder kans. Als je een dichtbegroeide tuin hebt, kan het goed zijn om regelmatig te snoeien en zorgt het op die manier voor meer zonlicht in je tuin! 

Reinig je tuinmeubelen na de winter

Om je tuinmeubelen na de winter schoon te maken, volg je deze stappen: 

  1. Begin met het verwijderen van vuil en bladeren. 
  2. Gebruik een mild reinigingsmiddel en water om vuil en vlekken weg te poetsen. 
  3. Voor houten meubelen, gebruik een speciale houtreiniger en een zachte borstel om het oppervlak schoon te maken. Tuinmeubelshop biedt bijvoorbeeld een mooie collectie tuinmeubelreinigers en onderhoudsets aan om hiermee je tuinmeubilair schoon te maken. 
  4. Voor metalen of kunststof meubelen of teak tuintafels gebruik een sopje en een spons of doek om ze af te vegen. 
  5. Spoel de meubelen af met schoon water en laat ze volledig drogen voordat je ze weer in gebruik neemt.
Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen