Dark Mode On / Off

Amber Kortzorg: Partner, Afkomst, Salaris en meer

Amber Kortzorg - Partner, Afkomst, Salaris en meer

Ze is een opvallende vrouw: Amber Kortzorg heeft prachtige krullen, een inspirerende uitstraling en een groot gevoel voor rechtvaardigheid. Na het gymnasium deed ze studies neurowetenschappen en journalistiek. Veel mensen kennen haar van presentatiewerk, bijvoorbeeld voor het VARA-programma Kassa. Sinds 2021 is ze daarnaast commissaris van de Raad van Toezicht van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en houdt ze zich bezig met thema’s als inclusiviteit en een veilig leerklimaat.

Werk en vermogen van Amber Kortzorg

Amber is in 1991 in Amsterdam geboren uit een Surinaamse vader en een Nederlandse moeder. Haar ouders waren allebei docent. Ze komt uit een links georiënteerd nest en is een voorstander van een duurzame levenswijze. Daarom koopt ze veel tweedehandsspullen en heeft ze geen auto. Kortzorg doet verschillende werkzaamheden. Ze is niet alleen presentator van Kassa, maar werkt ook als programmamaker, commissaris en dagpresentator op evenementen.

Het is niet bekend of ze vermogen heeft. We weten wel dat het maximum salaris bij de NPO 181.000 euro is per jaar. Aangezien Amber niet bekend staat als één van de grootverdieners bij de NPO kunnen we er vanuit gaan dat ze dit bedrag niet verdiend.

Het standaard salaris van een presentator bij de NPO is tussen de 4.000 euro tot 17.000 euro per maand. De programma’s van Amber zijn erg populair, waardoor wij denken dat ze ongeveer in het midden van deze salarissen zit.

Carrière van Amber Kortzorg

Hoewel Amber pas 33 jaar is, heeft ze al een indrukwekkende carrière opgebouwd. Ze is bekend als presentator van diverse programma’s, waaronder Op weg naar het Lagerhuis en de talkshow Op1.

Ze begon bij BNNVARA als verslaggever van de Belbus, een rubriek van consumentenprogramma Kassa. Hier hielp ze mensen die tegen een probleem met een bedrijf, instantie of overheid aanliepen.

In 2022 maakte ze voor BNNVARA de documentaire Alles is Famiri. ‘Famiri’ betekent familie in het Surinaams. In de zesdelige documentaire zoekt ze haar vader op die in Suriname woont.

Partner van Amber Kortzorg

Voor haar werk als presentator en journalist moet Amber zich vaak ’s avonds nog urenlang voorbereiden. Veel tijd voor een relatie heeft ze dus niet. Ze heeft een vriend, Sven, die in Basel woont. Het bevalt haar goed om een relatie op afstand te hebben, omdat ze vindt dat ze geen goede partner zou kunnen zijn van iemand waar ze mee samenwoont. Ze omschrijft haar partner Sven, die ze enkele jaren terug in Japan leerde kennen, als slim, knap en getalenteerd. Hoewel hij bij het publiek niet bekend is, moet hij dus in veel opzichten op Amber zelf lijken.

Andere weetjes over Amber

Creatief, sociaal bewogen kind

Vanaf haar zestiende jaar wist Amber al dat ze een televisie carrière wilde starten. Ze was een creatief type, dat hield van zingen, dansen en acteren. Ze kreeg hier ook les in en deed als kind al mee aan theatervoorstellingen. Ook zong ze in een funkband. Ze was dus altijd al iemand die het leuk vond om op de voorgrond te treden.

Kortzorg groeide op in een Amsterdamse volksbuurt. Hier kwam ze in aanraking met kinderen uit arme gezinnen die schulden hadden. Het kwam soms ook voor dat kinderen op school gepest werden, wat op Amber – die van huis uit een groot rechtvaardigheidsgevoel had meegekregen – veel indruk maakte. Ze probeerde altijd op te komen voor deze klasgenoten.

Chic gymnasium

In haar jeugd kwam Amber vaak kinderen tegen die minder kansrijk waren door hun afkomst. Zelf kreeg ze wel veel begeleiding en kansen van haar ouders. Ze ging in haar middelbareschooltijd bovendien naar het elitaire Barlaeus Gymnasium in Amsterdam, waar ze met kinderen uit chique milieus in aanraking kwam. Deze klasgenoten kregen veel rijkdom in de schoot geworpen, wat voor haar natuurlijk een groot contrast vormde met de arme kinderen uit Amsterdam-Noord waar ze mee was opgegroeid.

Afkomst van Amber

Toen Amber een half jaar oud was, gingen haar ouders uit elkaar. Ze heeft haar vader gemist in een groot deel van haar leven en had een tijd een moeizame relatie met hem. Haar vader heeft creools-Chinese roots en bekijkt tegenwoordig met veel belangstelling vanuit Paramaribo haar uitzendingen van Kassa. Hij stuurt haar zelfs analyses van wat hij opmerkt. Amber heeft nu echt het gevoel dat ze meer naar elkaar toe zijn gegroeid.

Inzet voor armoedebestrijding

Voor Amber is het belangrijk dat mensen mee kunnen doen in de maatschappij. Ze zette zich in 2022 in voor de campagne #IkRedHetNietMeer, waarin aandacht werd gevraagd voor de meer dan een miljoen Nederlandse gezinnen die het niet meer redden om de boodschappen en energie te betalen. Vaak ging het om mensen met laagbetaalde banen en problemen als handicaps en ziekten. Deze mensen verdienden te veel om ondersteuning te krijgen, maar te weinig om rond te komen. Gezien Ambers eigen jeugd waarin ze veel tegenstellingen tussen arm en rijk tegenkwam, was dit natuurlijk een onderwerp dat haar zeer na aan het hart lag.

Iedereen moet zijn droom kunnen waarmaken

Amber Kortzorg heeft zelf heel veel kansen gehad in haar jeugd en verdere leven. Op het Barlaeus Gymnasium leerde ze dat je je dromen waar kan maken als je een achterban en omgeving hebt die vertrouwen in je heeft. Ze heeft zelf een lichte huidskleur en een multiculturele achtergrond. Ze komt daarom met extra plezier op voor kansengelijkheid en durft kritiek te geven op het gebrek aan kansen voor veel mensen in ons huidige systeem. Ze is blij dat ze heeft kunnen groeien in het leven en wil zich graag inzetten om dat ook voor anderen mogelijk te maken.

 

Credits Hoofdafbeelding: Instagram Amber Kortzorg.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen