Dark Mode On / Off

Blijf actief met elkaar

actief op oudere leeftijd

Ouderen hechten wel waarde aan sexualiteit

Maatschappij, media en commercie houden het beeld in stand dat seks hoort bij mensen die mooi, jong en gezond zijn. Dat snoert ouderen de mond en laat jongere generaties in de waan dat ouderen niet langer waarde aan seksualiteit hechten. Uit onderzoek waarin elke tien jaar een nieuwe groep 55-plussers naar hun seksuele beleving wordt gevraagd, blijkt dat de frequentie alleen maar toeneemt.

Onzekerheid

Het is nu eenmaal een feit dat er, naarmate we ouder worden, dingen veranderen die van grote invloed zijn op het liefdesleven. Denk aan impotentie of vaginale droogte. Maar ook dat het lichaam er anders uitziet dan vroeger. Er is geen sprake meer van perfect zijn en dat kan leiden tot onzekerheid. Als je op een andere manier leert genieten, dan is de eerste stap naar een nieuw seksleven gezet.

Nieuwe manieren van seks

Om dat voor elkaar te krijgen, is communicatie essentieel. Durf je seksuele verlangens en behoeften bespreekbaar te maken. Stap over die drempel heen en geef aan bij je partner dat je hulp nodig hebt als vrijen binnen de comfortzone, zoals jullie gewend zijn, niet langer bevredigend is of gewoonweg niet meer gaat. Ga vervolgens op zoek naar nieuwe manieren van seks. Zolang er geen ziekte in het spel is, blijven zin, opwinding en orgasme goed mogelijk, alleen op een ander niveau. Durf het over een andere boeg te gooien door elkaar bijvoorbeeld erotische verhalen voor te lezen of door bepaalde sextoys aan te schaffen. De seks wordt mogelijk creatiever, zelfs intenser. Hoe fijn is dat?

Mensen ook op middelbare leeftijd moeten de passie zien te behouden, aangezien het veel gezondheidsvoordelen heeft. Met één romantisch avondje verbrand je tot wel 85 calorieën. En dat is niet alles, want tijdens de seks maakt je lichaam het stofje endorfine aan, wat weer goed is voor het immuunsysteem.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.