Dark Mode On / Off

Duizendpoot of honderdpoot

Er bestaan duizenden soorten duizendpoten dus is het moeilijk te zeggen of het beestje bij ons in de tuin nu werkelijk duizend poten heeft. In België en Nederland komen over het algemeen meer de honderdpoten voor. Deze behoren tot de familie der chilopodra.

Deze is opgebouwd uit verschillende delen, die ieder één paar poten hebben. In onze tuin is het veelal nog een kleinere soort die tussen de 15 en 21 paar poten hebben. Het is nooit een even aantal.

De giftige Aziatische Scolopendra subspinipes, is wel een echte duizendpoot en kan wel een kwart meter lang worden.

Aan elk deel van hun lijf zitten vier poten. Tel dan het aantal delen maal vier en je weet hoeveel poten hij heeft. Doe het wel van afstand.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.