Dark Mode On / Off

Een bloedblaar is pijnlijk, maar vaak ongevaarlijk

Een bloedblaar is pijnlijk, maar vaak ongevaarlijk

De huid is ons grootste en gevoeligste orgaan. Als de huid verkeerd wordt behandeld of overbelast, reageert ze met protest, bijvoorbeeld in de vorm van een bloedblaar. Hoewel een bloedblaar pijnlijk is en veel bewegingen in het dagelijks leven beperkt, is hij uiteindelijk ongevaarlijk. Wat deze specifieke vorm van blaren echter onaangenaam maakt, is de hardnekkigheid ervan, want het kan enkele weken duren voordat de blaar is verdwenen. Als je niet het geduld hebt dat een bloedblaar nodig heeft om te genezen, kun je de blaar doorprikken, maar dit moet met voorzichtigheid gebeuren omdat er infecties kunnen ontstaan.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht dat is gedeeld door @sk_innn

Hoe ontstaat een bloedblaar?

Bloedblaren komen vooral voor op de vingers, handen of voeten en ontstaan altijd wanneer het betreffende lichaamsdeel te zwaar wordt belast. Dus als je te hard van stapel loopt bij het tuinieren en meerdere dagen achter elkaar met een spade werkt, kun je een bloedblaar op je vinger of in je handpalm verwachten. Hetzelfde geldt voor iedereen die graag loopt en te strakke schoenen draagt, want bloedblaren hebben de neiging zich op de voeten te vormen.

Een bloedblaar ontstaat altijd wanneer de huid gedurende langere tijd wordt blootgesteld aan intense wrijving. Deze wrijving zorgt ervoor dat de bovenste laag van de huid afschilfert, waardoor er een gat ontstaat tussen de opperhuid en de lederhuid. Deze opening vult zich vervolgens met wondvocht of bloed.

Het kleine verschil

Is er een verschil tussen een blaar gevuld met weefselwater en een blaar gevuld met bloed? Dat is er, en het heeft niet alleen te maken met het type vulling, maar ook met de mate van beschadiging van de huid. De eerste bloedvaten van de huid bevinden zich in de lederhuid en deze vaten raken beschadigd wanneer zich een bloedblaar vormt. Bloed sijpelt uit de beschadigde bloedvaten in de ruimte die de opperhuid van de lederhuid scheidt en dit veroorzaakt pijn. Een ander verschil tussen een waterblaar en een bloedblaar is het genezingsproces. Omdat de huid zich voortdurend vernieuwt, geneest een blaar gevuld met weefselwater veel sneller dan een bloedblaar waarbij de huid dieper beschadigd is.

Moet een bloedblaar worden doorgeprikt?

De meeste bloedblaren veroorzaken onaangename druk en doen pijn bij elke aanraking, hoe klein ook. Als dit het geval is, groeit de behoefte om de blaar open te maken om de druk en dus de pijn te verlichten. Je moet echter altijd voorzichtig zijn bij het openen van een bloedblaar, want als de blaar verkeerd wordt geopend, bestaat het risico op infectie en in het ergste geval zelfs bloedvergiftiging. Maar zover hoeft het niet te komen als je de bloedblaar voorzichtig opent. Als je niet naar een dokter wilt gaan, moet je de blaas als volgt openen:

  • De naald moet worden gesteriliseerd met wrijfalcohol.
  • Na het openen moet het bloed volledig uit de wond lopen.
  • De wond moet worden gereinigd met een tinctuur van bijvoorbeeld weegbree of tea tree olie.
  • Afhankelijk van de grootte van de wond, beschermt een pleister of verband de wond tegen mogelijke infectie.
  • De bovenste huidlaag mag nooit worden afgesneden, omdat deze extra bescherming biedt.
  • Als de huid rood wordt of het getroffen gebied opzwelt, moet je altijd een arts raadplegen.

Hoe de bloedblaar goed geneest

Zoals we allemaal weten, heelt tijd alle wonden en dit is ook het geval met een bloedblaar. Om de wond te beschermen tegen nieuwe wrijving en verdere pijn te voorkomen, moet je minstens de eerste paar dagen na het openen van de blaar een pleister dragen. Om zwelling te voorkomen, zijn ijsblokjes die de wond koelen erg nuttig en zalven hebben ook een ontstekingsremmend en verkoelend effect. Zalf van goudsbloem en aloë vera zijn bijzonder geschikt. Een gel van aloë vera voorziet de huid en vooral de wond van voldoende vocht en als de huid altijd vochtig wordt gehouden, kan de bovenste huidlaag niet zo snel scheuren.

Laat de blaar opdrogen

Naast prikken is er ook de optie om de bloedblaar te laten uitdrogen, en sommige huismiddeltjes kunnen hierbij helpen. Knoflook en komkommers, maar ook kurkuma met honing, behoren tot deze huismiddeltjes die de blaar snel uitdrogen. Komkommers bevatten kiezelzuur, dat de huid goed geneest en het is voldoende om elke dag een schijfje komkommer een paar minuten op de blaar te leggen om deze uit te drogen. De knoflook wordt gewoon in kleine stukjes gehakt, gemengd met een beetje olijfolie en dan als een pasta op de aangetaste plek aangebracht. Laat de pasta twintig minuten zitten en na een paar dagen is de blaar verleden tijd.

Bloedblaren voorkomen

Eenvoudige preventieve maatregelen zijn voldoende om de vorming van bloedblaren te voorkomen. Het is belangrijk om te veel druk en wrijving op de huid te vermijden. Als je veel in de tuin moet werken, kun je het beste handschoenen dragen en je handen na het werk grondig wassen en ze daarna behandelen met een goede vochtinbrengende crème. Als je van plan bent een lange wandeling te maken, kies dan zorgvuldig je schoeisel. Nieuwe schoenen moeten eerst worden ingereden voor kortere wandelingen, voor een lange inspannende wandeling is het beter om schoenen te kiezen die al zijn ingereden. Het is belangrijk dat de schoenen nooit te strak zitten en de sokken moeten ook perfect passen en niet schuren.

Net als bij je handen helpt het ook bij je voeten als je ze voor de wandeling insmeert met crème, omdat dit de huid niet alleen aangenaam zacht maakt, maar ook elastisch en voorkomt dat gevoelige huidgedeelten scheuren. Voor de zekerheid moet je altijd genoeg pleisters in je rugzak hebben om op bijzonder kwetsbare plekken te plakken, zoals de bal van de voet of de hiel. De pleisters werken als een extra huidlaag en zijn zeer effectief in het voorkomen van de vorming van een blaar, die gevuld kan worden met water of bloed.

Image by Drazen Zigic on Freepik

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen