Dark Mode On / Off

Geld sparen door te bezuinigen op je vaste lasten

Als je voor het eerst wat bewuster wil omgaan met geld, zul je versteld staan op hoeveel verschillende manieren je geld kan besparen. Maak daarom eerst een overzicht van al je inkomsten en al je uitgaven. Jouw eigen financiële overzicht wordt de basis waaruit jij geld gaat sparen. Je zal zien dat je behalve de maandelijkse vaste lasten ook variabele lasten hebt. Op beide kostenposten kun je bezuinigen om geld te sparen.

Nu je het overzicht hebt over je uitgaven, laten we je zien dat je op elke uitgave kan besparen. Geld sparen op je maandelijkse lasten doe je door het checken of je elders goedkoper terecht kan. Of door het simpelweg beëindigen van een abonnement, lidmaatschap of verzekering. Mits het niet onder je vaste lasten valt die je verplicht bent te betalen.

 

Zorgverzekering

Je zorgverzekering is zo'n voorbeeld van een verzekering die je niet kan stopzetten. Elke Nederlander is bij wet verplicht om zich te verzekeren voor ziektekosten. Wat je wel kan doen is kijken of je bij een andere zorgverzekeraar goedkoper uit bent. Aan het einde van elk kalenderjaar (voor 31 december) kun je overstappen van zorgverzekeraar.

 

Energierekening

In sommige gevallen kun je tientallen euro`s per maand besparen als je overstapt van zorgverzekeraar. Er zitten nu eenmaal hele dure verzekeraars bij. Hetzelfde geldt voor energieleveranciers. Het loont om de tarieven van verschillende energieleveranciers naast elkaar te leggen. Als je van de duurste energieleverancier overstapt naar de goedkoopste leverancier, kun je maandelijks zomaar tientallen euro`s goedkoper uit zijn.

 

Telefoon- en internetabonnementen

Neem je telefoon- en internetabonnement nu eens op dezelfde manier onder de loep. Wanneer je telefoonabonnement weer verlengd moet worden, kijk dan eens of een andere provider geen goedkoper abonnement aanbiedt met dezelfde voorwaarden. Als je niet perse de allernieuwste telefoon wil hebben, overweeg dan om een sim only abonnement te nemen. Omdat je zelf verantwoordelijk bent voor de aanschaf van je telefoon, betaal je stukken minder voor je telefoonabonnement.

Hetzelfde geldt voor je internetabonnement. Met het overstappen naar een andere provider kun je ook weer geld besparen. Ga eens internetabonnementen vergelijken met je huidige abonnement en kijk of je elders goedkoper uit bent.

 

Overige verzekeringen, abonnementen en lidmaatschappen

Voor al je overige vaste lasten geldt hetzelfde. Beëindig ze als je er toch geen gebruik van maakt. Ben je lid van loterijen? Reken eens uit hoeveel geld je bespaart als je ze stop zet. Is dat een bedrag wat je wel eens gewonnen hebt? Pure winst dus. Veel verzekeraars bieden stapelkortingen aan als je meerdere verzekeringen bij hun afsluit. Zo kun je al je verplichte verzekeringen zoals de zorgverzekering, autoverzekering en WA-verzekering vaak bij één verzekeraar onderbrengen.

 

Maak gebruik van prijs vergelijking sites

Zoals je ondertussen hebt opgemerkt, is geld sparen door middel van bezuinigen een kwestie van prijs vergelijken. Daar gaat veel tijd in zitten. Gelukkig zijn er prijsvergelijkingssites die al dit werk voor jou doen. Kosteloos. Met het invullen van een paar eenvoudige gegevens laat een prijsvergelijkingssite jou direct zien waar je het voordeligst uit bent.

Zo kun je geld sparen om allemaal leuke dingen mee te doen. Nieuwe kleren, vakantie, you name it. Waar je je bespaarde geld ook aan uitgeeft, het is geen weggegooid geld meer in ieder geval.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen