Dark Mode On / Off

Hier moet je op letten bij een dakkapel

Plaatsen van een dakkapel

Met een dakkapel creëer je een hoop meer ruimte op je bovenverdieping. Misschien denken jullie er al langer aan om de bovenverdieping een goede opknapbeurt te geven. En wie weet komen er binnenkort wel een of meer kleinkinderen logeren. Dan is het wel lekker als je wat meer ruimte hebt. Er zijn wat belangrijke zaken waar je op moet letten bij de aanleg van een dakkapel. De 5 belangrijkste staan in dit artikel.

1. Wat kost het?

Een beetje flauw misschien, maar wel belangrijk. Zeker in een tijd waarin alles steeds duurder begint te worden. De dakkapel kosten kunnen behoorlijk verschillen. Van invloed op de prijs zijn onder meer het materiaal en het oppervlak.

Kunststof is bijvoorbeeld goedkoper dan hout. Voor de goedkoopste dakkapel kan je rekenen op zo’n 6500 euro. Kies voor een gerenommeerd bedrijf en vraag meerdere offertes aan. En onthoud dat de goedkoopste niet altijd de beste is.

2. Vergunning nodig?

In bepaalde gevallen hoef je geen vergunning aan te vragen. Als de hoogte van de dakkapel maximaal 1,75 meter is, de dakkapel wordt geplaatst op minimaal een halve meter van het dak en de dakkapel is afgewerkt met een plat dak, zit je goed en heb je geen vergunning nodig.

Voor het plaatsen van de dakkapel is het belangrijk dat deze niet gericht is naar openbaar toegankelijk gebied. Dan kan je denken aan een weg, een parkje of een vaarwater. Als dit zo niet is, moet je een vergunning aanvragen. Het is vooral afhankelijk van het bestemmingsplan of je een vergunning toegewezen krijgt. Bij twijfel kan je altijd even de vergunningscheck bij het Omgevingsloket doen.

3. Afwerking van de binnenkant

In het kader van een eventuele vergunning is vooral de buitenkant van belang, voor jou gaat het meer om de binnenkant. Deze moet goed worden afgewerkt. Daar zijn meerdere mogelijkheden voor. Bepalend voor de afwerking is waar de extra ruimte voor bedoeld is.

Wordt het een kamer waar de kleinkinderen slapen of denk je meer aan een hobbykamer? De meest gekozen soorten afwerking zijn gipsen platen, en hout en plinten.. Als je een beetje handig bent, kun je overigens de afwerking gewoon zelf doen.

4. Even de verzekeraar bellen

De staat van je woning verandert door het plaatsen van een dakkapel. En de waarde gaat omhoog. Dat moet je verzekering weten. De opstalverzekering zal iets omhoog gaan. Niet met een vermogen, maar in het geval van eventuele schade is het noodzakelijk om dit aan te passen.

5. Duurzaamheid

Een dakkapel is geen tuinstoel die je na twee jaar weer afdankt. Het hoort voor altijd bij je woning. Kies daarom voor duurzaamheid en kwaliteit. Kunststof en hout hebben allebei een lange levensduur. Vanwege de kosten kiezen de meeste mensen voor kunststof. Je hebt er ook helemaal geen omkijken naar. Kunststof gaat gemiddeld 25 jaar mee.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.