Een belangrijk moment in je leven, je bereikt de 50 jaar dat je groots viert met vrienden en familie. Toch is het tijd om terug te kijken op je leven, en je bewust te worden dat je moet investeren in je gezondheid voor de jaren die nog gaan komen. Je lichaam verandert naarmate je ouder wordt, maar dit betekent niet dat je niet fit kunt blijven na je 50e. Gebruik deze gids om fysiek en mentaal zo gezond mogelijk te blijven.
Een gezond dieet is de basis
De basis van een gezond leven is een gebalanceerd dieet, vooral naarmate we ouder worden. Ondanks dat je lichaam minder calorieën nodig heeft blijft de behoefte aan essentiële voedingsstoffen, of kan zelfs meer worden. Groente en fruit zijn rijk aan vitamines, antioxidanten en mineralen, en zijn belangrijk voor het ondersteunen van het immuunsysteem en het bestrijden van veroudering. Omdat groente en fruit vezelrijk zijn, helpen ze ook om een gezond gewicht te handhaven.
Naarmate we ouder worden is het belangrijk dat we spiermassa blijven behouden, hiervoor zijn eiwitten cruciaal. Kip, bonen, vis en noten zijn gezond om te eten, beperk het eten van bewerkt en rood vlees, deze bevatten vaak natrium en verzadigde vetten. Voeding die bewerkt is bevat over het algemeen veel suiker, zout en ongezonde vetten. Dit kan bijdragen aan diabetes, hoge bloeddruk en andere gezondheidsproblemen. Kies volkoren producten en gezonde vetten zoals olijfolie, avocado’s en noten.
Hydrateer je lichaam voldoende
Ondanks dat het dorstgevoel vermindert naarmate je ouder wordt is het belangrijk om je lichaam goed te blijven hydrateren om uitdroging te voorkomen. Drink gedurende de dag voldoende water, vers vruchtensap (zonder toegevoegde suikers) kunnen ook bijdragen aan de hydratatie van je lichaam.
Het belang van regelmatige lichaamsbeweging
Voor het bestrijden van negatieve effecten van veroudering en het behoud van een goede gezondheid is lichaamsbeweging essentieel. Het helpt niet alleen om een gezond gewicht te handhaven, maar verbetert ook spierkracht, flexibiliteit en het mentale welzijn. Krachttraining helpt bijvoorbeeld om je spiermassa en botdichtheid te behouden. Twee tot drie keer per week krachttraining kan zeer effectief werken. Met behulp van gewichten, weerstandsbanden of maak gebruik van je eigen lichaamsgewicht voor oefeningen zoals lunges, squats en push-ups.
Om je longen en hart te versterken kun je fietsen, wandelen, zwemmen of hardlopen. 75 minuten intense oefeningen of 150 minuten matige intensiteit per week is hierbij het streven om te behalen. Om de bloedcirculatie te verbeteren en de kans op hart- en vaatziekten te verkleinen zijn deze activiteiten ook goed. Bij het ouder worden neemt ook de flexibiliteit en het evenwichtsgevoel af wat de kans op vallen vergroot. Bewegen kan ook stress verminderen en de algehele mobiliteit verbeteren.
Mentale situatie
Door deel te nemen aan verschillende activiteiten houd je geest scherp. Puzzels maken, lezen, of het leren van een nieuwe taal biedt mentale simulatie. Activiteiten kunnen ook helpen om cognitieve achteruitgang tegen te gaan en de hersenfunctie te verbeteren. Blijf ook in contact met familie en vrienden, sociale betrokkenheid kan eenzaamheid tegengaan. Kom met vrienden of familie regelmatig samen om iets leuks te organiseren, speel bijvoorbeeld online casino spelletjes om te ontspannen en een geluksgevoel te ervaren.
Meditatie en mindfulness kunnen helpen tegen stress en een gevoel van kalmte te bevorderen. Slechts enkele minuten mediteren kan al een wereld van verschil hebben op je geestelijke gezondheid. Voor het herstel van het lichaam is voldoende slaap essentieel. Tijdens het ouder worden kan het voorkomen dat je minder, maar ook minder goed slaapt. Probeer om iedere avond rond dezelfde tijd naar bed te gaan, en ook dezelfde tijd op te staan. Hierdoor ontwikkel je een natuurlijk slaappatroon.
Comfortabele slaapomgeving
Zorg voor een koele, donkere en stille slaapkamer. Vermijd het gebruik van schermen voor het slapen gaan, het blauwe licht van je scherm kan de productie van melatonine verstoren, dit is essentieel voor een goede nachtrust. Neem voor het naar bed gaan de tijd om even te ontspannen. Dit kan variëren van het lezen van een boek, een warm bad of mediteren zijn. Hiermee bereid je het lichaam voor om te gaan slapen.
Om vroegtijdig gezondheidsproblemen te ontdekken zijn medische controles belangrijk. Regelmatig een controle bij de huisarts op bijvoorbeeld hoge bloeddruk, cholesterol en diabetes helpen deze problemen vroegtijdig op te sporen. Zonder duidelijke symptomen kunnen deze aandoeningen aanwezig zijn, regelmatige controle is essentieel.
Aannemen van gezonde gewoontes
Gezonde gewoontes kunnen een groot verschil maken in je levensduur en algehele welzijn. Stoppen met roken kan ervoor zorgen dat je de kans verkleint op tal van gezondheidsproblemen, beroertes, hart- en vaatziekten en verschillende soorten van kanker. Beperk ook het gebruik van alcohol, ook alcohol kan zorgen voor een reeks problemen met je gezondheid.
Er zijn technieken die ervoor zorgen dat je stress onder de knie krijgt, tijd doorbrengen in de natuur, ademhalingsoefeningen, of een ontspannende hobby die je leuk vindt. Chronische stress kan een grote negatieve invloed hebben op zowel je gezondheid als je welzijn.