Dark Mode On / Off

Lekkere trek? Trakteer jezelf op een gezonde snack

Als je zin hebt in iets hartigs of zoets, zijn dit zes manieren waarop je jezelf kunt verwennen met een gezonde snack:
 

1. Rijstwafels met pindakaas en chocola

Een heerlijke snack voor iedereen die van de combinatie hartig en zoet houdt. Besmeer hiervoor een rijstwafel met pindakaas en giet daar gesmolten chocolade over. 

Voor een gezonde snack gebruik je chocola die gezoet is met stevia en die minstens 85 procent cacao bevat. Dan krijg je vooral gezonde voedingsstoffen binnen, zoals magnesium, fosfor en ijzer. 

Je kunt er nog een paar pinda’s overheen strooien voor een extra knapperig effect. De chocolade kun je langzaam laten uitharden, maar je kunt de wafels ook even in de koelkast of vriezer leggen voor een sneller resultaat. Enjoy!

Tip: als je wil afvallen of minder omega 6-vetzuren wil binnenkrijgen, gebruik dan notenpasta in plaats van pindakaas. Wil je gewicht verliezen, dan kun je het laagje chocola het beste zo dun mogelijk houden.

2. Handje noten

Noten bevatten aminozuren die goed vullen en verzadigen bij stevige trek. Vooral ongebrande noten hebben nog al deze goede voedingsstoffen. Daardoor stillen ze je trek meteen en verzadigen ze lange tijd.

Het beste neem je een handje gemengde noten, want deze natuurproducten leveren allemaal verschillende voedingsstoffen. Denk aan vitamine E in amandelen, folaat in hazelnoten en omega 3-vetzuren in walnoten.

Vergeet ook beukennootjes en tamme kastanjes in de herfst niet. Deze liggen in veel bossen zó voor het oprapen en je krijgt er verschillende vitamines en mineralen mee binnen. Het beste verwarm je beukennootjes even vanwege het blauwzuur dat ze bevatten.

Tip: als je aan het afvallen bent, eet dan niet meer dan 25 gram noten per dag. Deze gezonde voedingsmiddelen zijn namelijk behoorlijk calorierijk.

3. Ongezoet gedroogd fruit

Gedroogd fruit is bijzonder geconcentreerd wat betreft voedingsstoffen. Dat geldt voor de vezels en ook voor de suikers die van nature in fruit te vinden zijn. Daardoor hebben rozijnen en gedroogde vijgen een heerlijke zoete smaak en stillen ze je zoete trek meteen.

Je kunt gedroogd fruit goed combineren met noten voor een lekkere snack. Denk bijvoorbeeld aan een dadel met daarin een amandel of paranoot. Net als noten is gedroogd fruit behoorlijk calorierijk. Daardoor kun je er beter niet te veel van eten. 

Een andere reden om spaarzaam te zijn met gedroogd fruit is de grote hoeveelheid snelle koolhydraten. Doordat gedroogd fruit ook langzame koolhydraten in de vorm van vezels bevat, heb je door het eten ervan niet zo snel last van schommelingen in je bloedsuikerspiegel. 

Als je eetpatroon naast gedroogd fruit nog andere koolhydraatrijke voedingsmiddelen bevat, kan dat echter zorgen voor vetopslag. Dat wil je uiteraard voorkomen.

4. Geroosterde kikkererwten

Geroosterde kikkererwten vormen een heerlijke en gezonde snack voor als je trek hebt in iets hartigs. Dat geldt zeker als je ze combineert met kruiden en specerijen, zoals paprikapoeder en piment.

Kikkererwten bevatten veel eiwitten, die verzadigend werken. Na zo’n lekker tussendoortje heb je niet snel weer honger.

5. Yoghurt- of fruitbowl met krokant laagje

Van een kom Griekse yoghurt of een smoothiebowl kun je een heerlijk tussendoortje maken door er gesmolten chocolade overheen te gieten. Gebruik chocolade met ten minste 85 procent cacao die is gezoet met stevia.

Door de gesmolten chocolade kun je nog noten, zaden of pitten mengen voor een extra crunchy effect en een hogere voedingswaarde. Geniet ervan!

6. Fruitsalade

Een stuk fruit of handje bessen is al een lekker tussendoortje bij zoete trek. Met een fruitsalade verwen je je smaakpapillen nog meer en krijg je verschillende gezonde voedingsstoffen binnen.

Wat dacht je van een kom vol stukjes ananas, mango, appel en peer? Een handje rode bessen of frambozen over je salade geeft een fris zuurtje. Lekker op een warme zomerdag.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen