Dark Mode On / Off

Levensloopbestendig wonen vergt mogelijk aanpassingen aan de elektra in huis

Steeds meer ouderen kiezen voor een verbouwing van hun bestaande woning, om deze tot een levensloopbestendig huis te kunnen maken. Het aantal beschikbare plekken in verzorgingshuizen wordt steeds kleiner. Daarbij blijf je het liefst zo lang mogelijk in je vertrouwde omgeving wonen. Bij een renovatie van een woning komt veel kijken. In het geval van een transformatie naar een levensloopbestendige woning moeten de deurposten mogelijk verbreed worden, verplaatst men de slaap- en badkamer van een eerste verdieping naar de begane grond, enzovoorts. 

Ook interessant is de keuze voor een elektrische warmtepomp en bijvoorbeeld een kookplaat op basis van inductie. Zo hoeven deze aanpassingen later niet alsnog worden doorgevoerd, op het moment dat het vervangen van de cv-ketel op gas niet meer mogelijk is. Het vergt een aanpassing aan de elektra in huis. Niet alleen zal er hier en daar een nieuwe kabel gelegd moeten worden; houd ook rekening met de noodzaak van de montage van een extra installatieautomaat in de meterkast. In dit artikel lees je meer over deze aanpassingen en de noodzaak daarvan. 

Voorkom een overbelasting van groepen in de meterkast

Bij een verbouwing of bijvoorbeeld de realisatie van een aanbouw loopt men het risico op een overbelasting van bestaande groepen in de meterkast. Dat geldt in het bijzonder voor huishoudens die een renovatie combineren met een verduurzaming van het pand. Het monteren van een elektrische warmtepomp en bijvoorbeeld het aansluiten van zonnepanelen op het dak zijn er voorbeelden van. Een overbelasting van individuele groepen ontstaat wanneer het gevraagde vermogen groter is dan het maximaal leverbare vermogen (circa 3.600 Watt). Apparaten die op zo’n groep aangesloten zijn kunnen in zo’n situatie niet tegelijkertijd gebruikt worden. 

Kijk naar de richtlijnen in het Bouwbesluit 2012

Aanpassingen aan de meterkast maken dat deze moet voldoen aan de laatste richtlijnen uit het Bouwbesluit 2012. Je vindt dit document op de website van de overheid. Kies je voor hulp van een elektricien bij het realiseren van een aanpassing aan de meterkast, dan zal deze normaliter zorgen dat de meterkast hieraan voldoet. Voor huizen waarbinnen de meterkast nog voor 2005 voor het laatst werd aangepast kan dit een behoorlijke impact hebben. Waar het voorheen voldoende was om een losse aardlekschakelaar te gebruiken, is het tegenwoordig vereist om twee aardlekschakelaars te monteren. Daar komt bij dat het sinds 2005 verplicht is om de meterkast van een hoofdschakelaar te voorzien. 
 

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen