Dark Mode On / Off

Meccano bouwdozen, voor jong en oud

De welbekende meccano-dozen bestaan al meer dan 100 jaar

Oud maar ook jong zijn bekend met de legio mogelijkheden die meccano te bieden heeft. De meer dan 100 jaar oude meccano-dozen zijn nog altijd een geliefd speelgoed. Meccano werd ontwikkeld door de in 1863 geboren Frank Horby. Na zijn studie werkte Hornby als administrateur bij een vleesimporteur.

Vermoedelijk wist Frank Hornby geen mooi kerstcadeau voor zijn kinderen en ging hij aan het eind van de vorige eeuw zelf aan de slag met boutjes, moertjes en metalen stripjes. Toen hij zijn eerste bouwsysteem had ontwikkeld was hij ervan overtuigd dat dit speelgoed een grote toekomst tegemoet zou gaan. Na de nodige overredingskracht zag ook zijn werkgever dit in. De eerste metaalbouw constructiedoos verscheen in 1901 op de markt onder de naam ‘Mechanics Made Easy’. Toch viel de verkoop hiervan in beginsel tegen. Frank Hornby liet het er echter niet bij zitten en zijn idee sloeg aan bij een vooraanstaand hoogleraar. In 1907 bracht Hornby onder de nieuwe naam Meccano de bouwdozen op de markt. En niet zonder succes.

Het idee van Frank Hornby om met verschillende varianten van de bouwdozen op de markt te komen sloeg aan. Naast de basisdozen kwamen er aanvullingsuitrustingen waarmee men nog meer en groter kon bouwen met het constructie speelgoed. Niet altijd ging alles vanzelf want de zwarte lak waamee de metalen delen waren voorzien begon los te laten. De oplossing werd gevonden door de metalen delen van een laagje nikkel te voorzien. Dit was echter zo’n grote investering dat, met name in de crisisjaren, het speelgoed welhaast onbetaalbaar werd. Hornby zette door en stopte met het nikkel.Vanaf dat moment werden de metalen delen voorzien van een donkerrode en donkergroene sterke laklaag. Ook bracht hij een bouwdoos 000 op de markt waarin alle onderdelen van karton waren gemaakt.

In 1934 veranderde de kleur van de metalen delen wederom. Nu werd gekozen voor zeer opvallende kleuren, goud, rood en de blauwe platen kregen een goudkleurig ruitjespatroon. Deze kleuren werden niet door alle klanten even enthousiast ontvangen. Volgens veel winkeliers wilden klanten niet meer verder bouwen met Meccano.

Meccano had evenwel de markt veroverd en Frank Hornby kon een tevreden mens zijn. Meccano Ltd. groeide uit tot één van de grootste speelgoedfabrikanten met o.a. Dinky Toys en Hornby treinen. Voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werden de kleuren nogmaals veranderd, de groene balken en strips waren weer terug in de dozen. De productie van het speelgoed lag tijdens de oorlogsjaren stil tot vlak voor kerst in 1945 er weer Meccano-dozen te koop waren en tot ieders verrassing waren ook de kleuren rood en groen weer terug.

Lego werd een grote concurrent
Meccano ging door de komst van het houten speelgoed LEGO geen rooskleurige toekomst tegemoet. De Deense fabrikant ontwikkelde een bouwsysteem dat licht was en waarvan de bouwstenen zichzelf vastklemden. Meccano Ltd. heeft nog getracht om ook onderdelen uit de Meccanodoos door plastic te vevangen maar dit werd geen succes. Wel waren de aktiedozen, de zogenaamde Multikits erg populair. In 1978 besloot de directie van Meccano Ltd. deze populare dozen verder uit te breiden en te stoppen met de grotere dozen 7, 8 en 9 en ook de droomdoos nummer 10 ging uit de handel. Toch kon ook deze stap Meccano niet meer redden. In 1979 volgde het faillissement van Meccano Ltd.

Sinds 1994 wordt er weer volop Meccano geproduceerd doordat de rechten zijn overgegaan naar de Franse zuster-fabriek. Ook de jeugd van nu en in de toekomst kan zich dan nog uren gaan vermaken met dit geweldige constructie speelgoed.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.