Dark Mode On / Off

Voordelen van een traplift via de WMO

Een traplift maakt voor veel mensen het verschil

1 januari 2019 is de Wmo veranderd, maar wat betekent dat voor u?

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) vergoedt allerlei hulpmiddelen waarmee senioren langer thuis kunnen blijven wonen en mee kunnen blijven doen aan de samenleving. Een traplift is één van deze hulpmiddelen. Als u hier aanspraak op wilt maken, neemt u eerst contact op met uw gemeente en dient u een aanvraag in. Vervolgens krijgt u een consulent op bezoek die u vertelt of u wel of niet in aanmerking komt voor een trapliftvergoeding.

Iedere gemeente mag zelf bepalen hoe het geld van de Wmo wordt besteed. Daarom kunnen wij u niet vertellen aan welke voorwaarden u moet voldoen om aanspraak te maken op een hulpmiddel zoals een thyssenkrupp-traplift. Wel kunnen we u uitleggen wat er per 1 januari 2019 is veranderd en welke gevolgen dat heeft.

Voor iedereen geldt dezelfde eigen bijdrage

De hoogte van uw inkomen of spaargeld bepaalt niet langer hoeveel u moet bijdragen, dit is voor iedereen gelijk getrokken. Sinds 1 januari 2019 wordt de eigen bijdrage voor ondersteuning namelijk maximaal € 17,50 per vier weken. Ook een woningaanpassing zoals een traplift valt onder deze verlaagde eigen bijdrage.

Wat zijn de voordelen van een traplift via de Wmo?
•    Lage kosten, u betaalt alleen een maandelijkse bijdrage
•    Weinig inspanning: uw gemeente regelt alle administratieve zaken en onderhoud

Goed nieuws, toch?

Door de verlaagde eigen bijdrage wordt de zorg een stuk toegankelijker en wordt de eigen bijdrage voor veel mensen beter betaalbaar. Dat klinkt als goed nieuws, maar de interesse voor een hulpmiddel via de Wmo zal ook toenemen, en als gevolg daarvan zal het aantal aanvragen stijgen.

Als u een hulpmiddel zoals een traplift via de Wmo wil aanvragen, zal de wachttijd oplopen om een afspraak te krijgen met de consulent die bepaalt of u hiervoor in aanmerking komt. En áls u in aanmerking komt voor een traplift of andere vorm van ondersteuning, is een gegronde inschatting dat deze wachttijd misschien wel kan toenemen tot negen maanden.

Actie ondernemen kan ook nu

Een beter toegankelijke zorg is een goede zaak. Maar veel ouderen kiezen pas voor een traplift als traplopen echt niet meer gaat en een verhuizing naar een gelijkvloerse woning de enige andere oplossing is. Mocht u al moeite krijgen met traplopen, wacht dan niet langer met het indienen van een aanvraag bij uw gemeente. Als traplopen echt niet meer gaat, is een wachttijd van negen maanden echt heel lang.

Versnel het aanvraagproces en vraag een offerte aan

Op het moment dat u een aanvraag voor een traplift via de Wmo indient bij uw gemeente, is het een normale gang van zaken dat de gemeente bij drie leveranciers een offerte aanvraagt. Bereid u daarom goed voor en vraag alvast een offerte aan die u kunt aanbieden bij uw gemeente. Dit scheelt u tijd in het proces en u hebt zelf ook meer inzicht in de mogelijkheden die er in uw situatie zijn.

We verwachten strengere toewijzingscriteria

De eigen bijdrage wordt voor iedereen gelijk, maar de toewijzingscriteria van uw gemeente veranderen niet. Dit betekent dat de Wmo-consulent die bij u thuis komt om uw situatie te analyseren, zeker niet meer trapliften zal toewijzen dan in 2018.

Maar als er meer aanvragen komen voor hulpmiddelen vanuit de Wmo en de eigen bijdrage voor iedereen gelijk wordt, heeft dat ook negatieve gevolgen voor de besteedbare financiële middelen van de gemeente. De reële verwachting is dat gemeenten hun eigen toewijzingscriteria nog strenger zullen handhaven in de toewijzing van hulpmiddelen. De kosten voor het vergoeden van een traplift worden als te hoog ervaren en verhuizen heeft vanuit de gemeente gezien een positieve invloed op de doorstroming. De Wmo-consulent zal u eerder aanraden te verhuizen dan dat u een traplift krijgt toegewezen.

De gemeente bepaalt de leverancier en selecteert op prijs

Als u wel via de Wmo een hulpmiddel zoals een traplift mag aanschaffen, moet u rekening houden met een aantal factoren. U hebt bijvoorbeeld geen invloed op de leverancier van de traplift. De gemeente bepaalt de leverancier en de functionaliteiten van de traplift. Helaas hebt u geen inspraak in het product en ook niet in de manier waarop de traplift wordt geplaatst.

De gemeente selecteert de leverancier op basis van de laagste prijs. Dit betekent dat in negen van de tien gevallen de traplift aan de buitenzijde van de trap wordt gemonteerd. Uw leuning wordt verwijderd en de traplift gaat over de brede zijde van de treden naar boven en beneden. Uw trap is in dit geval niet meer makkelijk te gebruiken door anderen, de traplift is voor uw partner of kinderen een obstakel op uw trap geworden.

Wat zijn de nadelen van een traplift via de Wmo?
•    Lange wachttijd door stijging aantal aanvragen
•    Consulent bepaalt of u in aanmerking komt
•    Gemeente kiest altijd voor de meest economische optie
•    Geen invloed op locatie van de rail, opties en functionaliteiten

Een traplift op maat via het PGB

Als u wel inspraak wilt in de keuze voor de leverancier en uitvoering van het hulpmiddel, kunt u ervoor kiezen de traplift zelf te financieren, of indien mogelijk gebruik te maken van het Persoonsgebonden Budget (PGB). Hiermee krijgt u een budget toegewezen om de traplift aan te schaffen en kunt u zelf bepalen hoe de traplift eruit komt te zien.

Als u een traplift van thyssenkrupp koopt, wordt de lift, als het mogelijk is, altijd aan de binnenzijde van de trap gemonteerd. Dit houdt in dat uw traplift via de smalle kant van uw trap naar boven gaat en de brede kant van de trap beloopbaar blijft voor anderen. Soms kan de rail niet aan de binnenzijde worden gemonteerd, bijvoorbeeld als de traplift ook naar zolder wordt doorgetrokken en de rail anders de doorgang zou blokkeren. In deze uitzonderlijke gevallen kiezen we voor de buitenzijde van uw trap, maar ook dan zorgen we ervoor dat uw trap door iedereen te gebruiken blijft.

Het maakt niet uit of u een rechte trap, een trap met een of twee bochten heeft, of de traplift door wil trekken naar zolder, alles is mogelijk en bespreekbaar. Daarnaast kunt u kiezen voor diverse opties, zoals de kleur en het soort bekleding of extra functionaliteiten van de traplift.

Een thyssenkrupp traplift wordt altijd op maat gemaakt. Dit betekent dat de rail precies aansluit op uw trap en er ook rekening wordt gehouden met obstakels zoals de trapleuning, lichtschakelaars of stopcontacten. Met behulp van de meest innovatieve technologie als de HoloLinc wordt de trap heel nauwkeurig opgemeten. We garanderen u dat de traplift van uw keuze binnen twee weken bij u thuis is gemonteerd en bieden zelfs levenslange garantie. De enige voorwaarde is dat u jaarlijks onderhoud laat plegen aan uw traplift.

Ga voor zekerheid: kies voor thyssenkrupp

Wilt u meer weten over de mogelijkheden binnen de Wmo, onze trapliften en de procedures? We vertellen u graag meer. Bel ons op 0800- 5003 of laat uw gegevens achter, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op. Vrijblijvend en gratis!

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.