Wat gebeurt er met het pensioen na het overlijden als je geen partner hebt

Wat gebeurt er met het pensioen na het overlijden als je geen partner hebt

Pensioen opbouwen voelt vaak als iets voor de verre toekomst, toch? Maar stel je voor, je hebt jarenlang hard gewerkt, netjes je pensioen opgebouwd en dan overlijd je zonder partner. Wat gebeurt er dan met al dat geld? Je zou denken dat het automatisch naar je familie gaat, maar nee hoor, in de meeste gevallen blijft het gewoon bij het pensioenfonds. Ja, echt waar. Al die jaren sparen en dan… niks voor je nabestaanden. Best zuur, toch? Hoe fijn zal het zijn dat de familie een deel van het geld krijgt, bijvoorbeeld voor een mooie grafsteen kopen om een laatste rustplaats te maken waar iedereen naartoe kan? Tuurlijk zal dit voor een deel door de verzekering worden betaalt, maar extra wensen zijn vaak niet inbegrepen.

Wat gebeurt er met je opgebouwde pensioen?

Stel, je overlijdt zonder partner. Dan vervalt het partnerpensioen meestal volledig. Dat bedrag was bedoeld om jouw partner financieel te ondersteunen na jouw overlijden. Geen partner betekent simpelweg dat er niemand is om dat geld aan uit te keren. En het pensioenfonds? Die houden het lekker zelf. Klinkt niet echt eerlijk, hè? Maar zo werkt het systeem nu eenmaal. Maar niet getreurd, er is een lichtpuntje! Sommige pensioenregelingen geven je de optie om het partnerpensioen om te zetten naar een hoger ouderdomspensioen voor jezelf. Dus, als je weet dat je geen partner hebt (of je bent niet van plan er een te krijgen), kun je dit omzetten en zo meer uit je pensioen halen als je met pensioen gaat. Wie wil er nou niet een extra zakcentje als je oud bent? Check dit wel even bij je pensioenfonds, want niet elk fonds is zo coulant.

Wezenpensioen

Heb je kinderen? Dan is er misschien goed nieuws. Sommige pensioenfondsen bieden een wezenpensioen aan. Dit is een maandelijkse uitkering voor minderjarige kinderen of studerende kinderen tot een bepaalde leeftijd (meestal 21 of 25 jaar). Handig, toch? Maar let op, niet elk pensioenfonds doet dit. Het hangt allemaal af van de kleine lettertjes in je pensioenregeling. Dit heeft als voordeel dat de kinderen een deel van je pensioen kunnen krijgen om van te kunnen leven. Vooral omdat ze vaak op jonge leeftijd nog naar school gaan en niet volledig kunnen werken. Stel dat ze dan alles uit eigen zak moeten betalen, dan wordt dit enorm pittig voor ze. Ook wanneer ze de uitvaart moeten regelen en je bent bijvoorbeeld niet heel goed verzekerd, dan moeten ze zelf een deel bijleggen. Kijken we naar de gemiddelde prijs grafsteen, dan is het wel fijn dat een deel van het pensioen waar de overledene voor gewerkt heeft, gebruikt kan worden om deze kosten te dekken.

Wanneer stopt het pensioen na overlijden?

Zodra je overlijdt, stopt het pensioen direct. Dat klinkt misschien logisch, maar wist je dat dit automatisch gebeurt? Pensioenfondsen krijgen via de Basisregistratie Personen (BRP) een melding van het overlijden. Lekker efficiënt, zou je denken. Maar wees niet te gerust, nabestaanden moeten nog steeds even checken of alles goed is afgehandeld. Soms loopt een uitkering onterecht door en dan moeten ze het geld later terugbetalen. En geloof me, daar zit echt niemand op te wachten. Dat is toch het laatste waar je je zorgen over wilt maken?

Wat als je overlijdt voordat je met pensioen gaat?

Overlijd je voordat je met pensioen gaat, dan blijft het opgebouwde ouderdomspensioen in het fonds. Ja, echt. Het wordt dus niet automatisch uitgekeerd aan erfgenamen. Oneerlijk? Misschien wel, maar zo werkt het nu eenmaal. Bij sommige pensioenregelingen kun je er wél voor kiezen om het partnerpensioen (als je dat hebt opgebouwd) om te zetten naar extra ouderdomspensioen voor jezelf. Zo haal je er toch nog iets meer uit tijdens je leven. Slimme zet, toch? Maar goed, dan moet je natuurlijk wel op tijd met pensioen gaan om ervan te kunnen genieten.

Praktische tips voor nabestaanden

Bij het overlijden van een dierbare komt er zoveel op je af. Het pensioen regelen? Waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt. Maar geloof me, het is wel belangrijk. Meld het overlijden zo snel mogelijk bij het pensioenfonds om onnodige uitkeringen te voorkomen. Niemand zit te wachten op gedoe met terugbetalingen, toch? Dit kan vaak eenvoudig via de website van het fonds of door gewoon even te bellen met de klantenservice. Ja, het klinkt als gedoe, maar het voorkomt grotere problemen later.