Elektronica neemt de wereld en ook ons leven steeds verder over. Dat kan beangstigend zijn, zeker als je er geen feeling mee hebt, maar het kan ook een hoop goede dingen brengen. Het kan communiceren makkelijker maken, maar ook het bedienen van verschillende zaken in huis. Daarom is het zeker aan te raden om ‘gewoon’ open te staan van wat de techniek ons tegenwoordig te bieden heeft. Een smartphone is sowieso eigenlijk onmisbaar, maar een iPad kan bijvoorbeeld ook erg prettig en handig zijn om in huis te hebben. Maar het zijn natuurlijk wel allemaal dure producten. Dat wil niet zeggen dat je er altijd per se de volle prijs voor zou moeten betalen. Kies voor refurbished elektronica en je kunt aardig wat geld besparen. Maar wat is refurbished elektronica eigenlijk, en is het wel te vertrouwen?
Wat houdt refurbished in?
Laten we een iPad als voorbeeld nemen om uit te leggen wat refurbished precies inhoudt. De basis is een tablet die eerder al gebruikt is. Tweedehands dus in feite, maar daar is wel een significant verschil mee. Waar tweedehands producten direct doorverkocht worden, wordt een refurbished iPad eerst grondig gecontroleerd, waarna het apparaat schoongemaakt wordt en defecte onderdelen vervangen worden, zodat hij weer goed functioneert. Zo krijgt de tablet als het ware een tweede leven als een bijna-nieuw product dat tóch al eerder gebruikt is. Logischerwijs kost tweedehands je minder, maar refurbished iPads zijn een stuk goedkoper dan gloednieuwe iPads, waardoor ze een interessante besparingsmogelijkheid vormen.
Verschillende categorieën
Het is belangrijk om te beseffen dat het ene refurbished apparaat het andere niet is. De staat waarin een apparaat verkeert, verschilt namelijk. Zo ontstaan er verschillende prijscategorieën binnen het aanbod van refurbished elektronica. Een Categorie A refurbished apparaat voldoet aan de controle-eisen en heeft een conditie die zo goed als nieuw is. Kies je voor een Categorie B refurbished product, dan voldoet deze nog steeds aan de controle-eisen, maar heeft het apparaat lichte gebruikssporen. Dan is er ook nog categorie C, die ook nog voldoet aan de controle-eisen, maar waarbij er sprake is van ‘zichtbare gebruikssporen’. Uiteraard betaal je in het laatste geval het minst en in het eerste geval het meest voor hetzelfde model.
Betrouwbaarheid van refurbished elektronica
Blijft de vraag of refurbished wel betrouwbaar genoeg is om er je geld aan uit te geven. Of dit het geval is, hangt af van verschillende factoren. Ten eerste is dat kwaliteit van het proces van refurbishment. Je mag ervan uitgaan dat dit goed gebeurd is als het gaat om een professionele partij met een betrouwbare reputatie. Het is daarom belangrijk om te kopen bij gerenommeerde verkopers die transparant zijn over hun proces van refurbishment. Daarnaast is de betrouwbaarheid ook afhankelijk van de garantie die wordt geboden op het product. Veel verkopers van refurbished elektronica bieden immers garanties die vergelijkbaar zijn met die van nieuwe producten. Deze garanties kunnen variëren van enkele maanden tot zelfs een jaar of langer, afhankelijk van de verkoper en het product. Dat is iets om op te vergelijken. Met een uitgebreide garantie is de kans dat je een kat in de zak koopt immers een stuk kleiner.
Is het dus verstandig om geld te willen besparen door te kiezen voor refurbished elektronica in plaats van nieuwe apparaten? Dat kan het zijn als je voldoende zorg besteed aan je aankoop en het uitkiezen van een betrouwbare aanbieder. Daar zit in die zin meer werk in dan wanneer je een gloednieuw artikel aanschaft, maar dat is iets wat je over moet hebben om geld te besparen op de aankoop van je elektronisch apparaat.