Dark Mode On / Off

Wildobservatieplaatsen Hoge Veluwe

veluwe

Het Nationaal Park Hoge Veluwe heeft meerdere Wildobservatieplaatsen. Twee daarvan zijn met de auto te bereiken, de overige kunt u per fiets of te voet bezoeken.

Wilt u vanuit de auto wild zien? Dan kunt u het beste via de Wildbaanweg naar de Kompagnieberg rijden om daar de afslag naar Oud-Reemst te nemen. Via deze weg wordt u langs 2 observatieplaatsen geleid. De eerste ligt ter hoogte van het Middenzand. De andere langs het weggedeelte richting Oud Reemst. Ten noorden van deze weg ligt het Bosje van Staf. De wildobservatieplaatsen Hoge Veluwe zijn een geliefde plek voor natuur-spotters.

Middenzand
Vanaf de parkeerplaatsen langs de Wildbaanweg heeft u zicht op een wildweide. Op deze plaats zijn met name veel edelherten te zien. Ook tegenover het stuifzand van de “Pollen” heeft u goede kans om in het rustgebied de edelherten te ontdekken.

Bosje van Staf
Het Bosje van Staf ligt temidden van het Oud-Reemsterzand. Vanaf de weg heeft u een prachtig uitzicht over de wijdse vlakte. Naast edelherten, die zich veelal in de namiddag en avond laten zien, trekken hier overdag ook vele moeflons over de vlakte rond. Deze plaats is dus zeker ook de moeite waard om overdag te bezoeken.

Koeverbos (Millelamel)
Vanaf de parkeerplaats bij het Bezoekerscentrum kunt u wandelen naar de wildobservatie Koeverbos. Deze rondwandeling is 3,5 km en wordt gemarkeerd met (licht)bruine paaltjes. Een roedel kaalwild (vrouwelijke edelherten met jongen) bezoekt het Koeverbos regelmatig. Ook worden er dikwijls moeflons waargenomen.

Plijmen
De wildobservatie Plijmen ligt aan het fietspad dat van het Kröller-Müller Museum richting het Bosje van Staf gaat. U vindt het op c.a. 1,5 km afstand van het museum.

Zinkgat
Landschappelijk gezien een zeer fraaie observatieplaats aan de oostelijke fietspadroute richting het noorden van het Park. Hier zijn regelmatig edelherten en moeflons te zien.

Zwarte veld
Een wildweide, temidden van een heideveld aan de autoweg van Hoenderloo richting het centrum van het Park. Hier zijn voornamelijk wilde zwijnen en mannelijke edelherten te zien. Op de heide rond de wildweide zijn ook regelmatig reeën te zien.

Schuilkelder
De Schuilkelder is de jongste observatieplaat. De plaats werd in het voorjaar van 2005 in gebruik genomen. Achter de observatieplaats is een ‘zoelplaats’ aangelegd, zodat u, als u geluk heeft, kunt kijken naar de zoelende dieren. Verder is er een wildakker aangelegd in een L-vorm, zodat u het wild tussen de bomen door kunt zien naderen.

Bron: hogeveluwe

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.