Dark Mode On / Off

Zorg goed voor je koffiezetapparaat

Je koffiezetapparaat is misschien wel je favoriete apparaat in huis. Je start de dag met een heerlijk bakkie pleur en in de loop van de dag neem je er nog een paar. Het is dus zo ongeveer van levensbelang dat dit apparaat het goed blijft doen. Een nieuw koffiezetapparaat is misschien zo besteld, maar waarom zou je? Je huidige apparaat en jij hebben immers een heel verleden. Het apparaat stond voor je klaar toen je suf je bed kwam uitgerold en toen je een bakkie troost nodig had. Ook doet je apparaat trouwe dienst voor de koffie met gebak op je verjaardag en andere feestdagen. Het is dus verstandig om goed voor je apparaat te zorgen. Maar hoe doe je dat?

Hoe zorg je goed voor je koffiezetapparaat?

Om te beginnen is het goed voor je apparaat (en voor jouw gezondheid) om je apparaat na ieder gebruik goed schoon te maken. Maak het filter direct leeg en spoel het even af onder de kraan. Haal een doekje over het warmhoudplaatje en zorg dat er geen water in het reservoir blijft staan. Ook aan de koffiepot moet je echt wat aandacht besteden. Spoel deze altijd goed om na gebruik en was ‘m minstens één keer per week (afhankelijk van hoe vaak je het apparaat gebruikt) goed af met heet water en afwasmiddel.

Maar er is meer

Het water in Nederland bevat gemiddeld 8?dH kalk. Dit is een gezonde hoeveelheid kalk voor mensen, maar minder goed voor apparaten. Om de levensduur van je koffiezetapparaat te vergroten is het gebruik van een ontkalker koffiemachine aan te raden. Je hebt verschillende soorten ontkalkers. Zo zijn er vloeibare ontkalkers, gewoon in een flesje. Maar ook speciale ontkalkingstablettenvoor koffiezetapparaten. Lees altijd goed de gebruiksaanwijzing van welke ontkalker je wilt gaan gebruiken. Het kan ook verstandig zijn om de handleiding van het apparaat na te lezen om er zo achter te komen welke ontkalker wordt aangeraden. Je voorkomt op deze manier dat je een te sterk middel gebruikt waardoor het fragiele binnenwerk van het koffiezetapparaat beschadigd raakt. Dat wil je natuurlijk niet!
 

Vergeet ook vooral niet om je apparaat na te spoelen na het gebruik van een ontkalker. Laat een of twee volle potten schoon water doorlopen zodat alle ontkalker uit het systeem verdwijnt.

Met deze tips kun je nog langer genieten van je eigen koffie en je eigen koffiezetapparaat!

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen